Raluca Turcan: ”Orice angajat din România va putea lucra până la 70 de ani”

Raluca Turcan, ministrul Muncii în Guvernul Florin Cîțu. Foto: Gov.ro

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat că românii vor putea lucra, fie la stat, fie la privat, până la vârsta de 70 de ani, dacă își doresc acest lucru.

Turcan a declarat că vârsta de pensionare nu va fi modificată, însă că legea va fi schimbată astfel încât să permită salariaților să-și poată continua activitatea și după împlinirea acestei vârste.

De asemenea, ministrul liberal a precizat că persoanele care vor lucra în sistemul public nu vor putea cumula pensia cu salariul.

”Cel mai important principiu este că un angajat în sistemul public sau un angajat în general va avea o oportunitate creată prin această lege de a opta, dacă vrea, să muncească până la 70 de ani. Vârsta de pensionare rămâne aceeaşi, însă creăm această oportunitate de a lucra, printr-o simplă hârtie înregistrată, ca o opţiune exprimată în scris, până la 70 de ani”, a declarat Raluca Turcan, citată de Hotnews.

”Tot ca o oportunitate, cei care sunt astăzi în pensie şi vor să se reangajeze după vârsta de pensionare să poată să o facă, fără nicio problemă sau, dacă optează să se reangajeze, dar peste un an constată că nu îi mai place, nu vrea, nu poate, să poată să se pensioneze din nou”, a completat ministrul.

”Dacă îţi place şi vrei să munceşti, să poţi să o faci, iar statul să nu intervină, să nu te blocheze. Al treilea principiu este cel al cumulului pensie cu salariul la stat prin care cei care optează să lucreze la stat să nu poată să aibă şi pensie de la stat, dar, atenţie, se referă doar la sistemul public”, a concluzionat Turcan.