Rafila: „Zonele turistice sunt surse posibile pentru răspândirea infecției”

Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro
Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro

Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și expert al Organizației Mondiale a Sănătății, a atras atenția asupra pericolului existent în zonele turistice aglomerate.

Dacă oamenii nu respectă distanța socială minimă de 1,5 metri în aceste locuri, ei se pot infecta cu noul coronavirus, a declarat el într-un interviu la postul de televiziune Digi24.

„În general, zonele turistice sunt niște surse posibile pentru răspândirea infecției, mai ales dacă se desfășoară un turism mai puțin organizat”, a menționat specialistul.

El a mai spus că într-un astfel de loc este indicat ca oamenii să poarte mască de protecție, chiar dacă sunt în aer liber: „Noi spunem că masca se folosește în spații închise sau în mijloacele de transport. Dacă într-un anumit loc, în aer liber, este foarte mare aglomerație, iar acea distanță minimă de un metru jumate în mod evident nu este respectată, atunci și spațiul acesta liber este devine propice pentru transmiterea bolii. Și cred că nu erau foarte multe persoane care într-o astfel de situație ar fi utilizat masca”.

Alexandru Rafila a transmis că ar fi bine ca autoritățile să ia măsuri mai ferme: „Cred că o atitudine mai fermă din partea autorităților, care să împiedice aglomerațiile mari de oameni, se poate lua. Adică noi am stabilit un număr de persoane care pot să stea împreună apropiate. Discutăm de câteva persoane, de 5-6 persoane, și de fapt acolo sunt 600, vă dați seama că se poate încerca convingerea oamenilor, ca să nu intrăm la zona de măsuri coercitive. Există, dacă avem suficientă abilitate, posibilitatea să-i convingem să se depărteze și să evite aglomerația excesivă”.

Declarația sa vine după ce în ultimele zile în spațiul public au apărut poze și filmulețe cu aglomerația de pe litoralul românesc, precum și din zonele montane.

România cunoaște în această perioadă o creștere a numărului de cazuri noi zilnice de coronavirus, precum și o creștere a numărului de persoane internate la terapie intensivă.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.