Rafila: Evoluția nefavorabilă a numărului de cazuri va mai dura circa 45 de zile

Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro
Alexandru Rafila FOTO: Antena3.ro

Medicul epidemiolog Alexandru Rafila, deputat PSD, a declarat marți seară, la Prima TV, că evluția nefavorabilă a numărului de cazuri și a suprasolicitării secțiilor medicale va mai dura circa 45 de zile, iar o soluție legată de revenirea la o viață normală „o putem obține în toamnă”.

„Dacă guvernul actual îşi schimbă abordarea şi reuşeşte să-şi transforme populaţia în partener, inclusiv celelalte forţe politice, că până la urmă nu cred că cineva are dorinţa ca lucrurile să meargă prost, cel puţin mă gândesc la mine, am dorinţa ca lucrurile să meargă bine, indiferent că eşti în zona politică sau în afara ei. (…)

Eu cred că această evoluţie nefavorabilă a numărului de cazuri, a suprasolicitării secţiilor medicale şi aşa mai departe va mai dura circa 45 de zile, aşa zisul al treilea val, iar o soluţie legată de revenirea la o viaţă normală o putem obţine în toamnă, la sfârşitul lunii septembrie, octombrie, dacă campania de vaccinare va continua să funcţioneze bine din două puncte de vedere: primul, creşterea capacităţii de vaccinare la minim 100.000 de persoane pe zi inclusiv sâmbăta şi duminica (…) şi al doilea să avem aderenţa la vaccinare, pentru că e un pericol evident dacă oamenii vor fi prost informaţi, minţiţi, tensionaţi şi aşa mai departe există acest risc al lipsei de aderenţă la vaccinare, adică degeaba ai vaccin dacă oamenii nu se vaccinează”, a declarat Alexandru Rafila la Prima TV.

Rafila a mai spus că este importantă comunicare autorităților în ceea ce privește măsurile luate și cu privire la gestionarea pandemiei. Acesta a mai spus și că există studii care arată că vaccinul AstraZeneca oferă protecție mai bună pentru tulpina din Brazilia a virusului și a pledat pentru imunizare, indiferent de ser.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.