Raed Arafat se opune redeschiderii teraselor și mall-urilor

Sursa foto: Captură video Antena 3
Sursa foto: Captură video Antena 3

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), secretarul de stat Raed Arafat, a declarat, miercuri seară, că se opune redeschiderii teraselor și mall-urilor din 15 mai și acuză presiunea „unor entități” care vor să relaxeze totul imediat.

„O să se analizeze la Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență (CNSSU) deschiderea teraselor, a mall-urilor, nu o să comentez ce s-a discutat astăzi pentru că nu știu tot proiectul și tot ce a ieșit. Problema mall-urilor care s-a discutat acolo (în Parlament – n.red.), este că centrele comerciale sunt de regulă loc de plimbare, mai ales a copiilor, tinerilor, toți merg la mall.

E adevărat că cinematografe acum este exclus să ai, food court-ul unde se merge lumea să mănânce, acolo ai multă lume, rând, vânzoleală… Ăsta era motivul pentru care spațiul intern al mall-ului s-a considerat că este un risc major. Și totuși, s-au păstrat unele magazine, unele servicii deschise, precum spălătoriile, magazinul alimentar de acolo, optica medicală din interior a rămas deschisă, pentru că acolo merg oameni care au treabă direct cu acel serviciu. Rezolvă și pleacă”, a declarat Raed Arafat, la Digi24.

Șeful DSU a mai spus că va fi analizată și situația mall-urilor mici de către epidemiologi, care vor stabili dacă se vor deschide de la 1 iunie sau din 15 iunie.

Raed Arafat a mai precizat că, deși nu a văzut toate propunerile din lege, „unele poate că sunt la presiunea unor entități, unor grupuri care au presat peste tot, care vor să se relaxaze totul imediat. Nu neapărat astfel de propuneri vin în concordanță cu ce spun epidemiologii, cu ce spun specialiștii în domeniu”.

Arafat a mai afirmat că, din informațiile sale, textul de lege care a plecat din Parlament permite interpretări: „Există locuri unde scrie în lege că pot deschide – restaurante, terase… Asta înseamnă că CNSSU poate să spună „NU!”. Dacă e așa, e OK. Pot, dar NU! Deci e clar că în data de 15 NU! Dacă e ceva imperativ și care te obligă la ceva și epidemiologii spun că nu e bine, acest lucru e normal să-l menționăm și să avertizăm populația că nu e OK. Dar dacă scrie „pot” sau „se poate”, că ăsta e limbajul, înseamnă că aici avem loc de discutat la CNSSU, la grupul tehnico-științific, ca să rezolvăm această problemă”.

Raed Arafat: Virusul nu a dispărut

Raed Arafat a mai spus că se observă o ușoară coborâre a epidemiei de coronavirus, dar că datele încă nu sunt concludente. De asemenea, a precizat că rata de transmitere este de 0,9 și deschiderea economiei trebuie să se facă cu reguli stricte.

„Există o uşoară coborâre (…) Semnele sunt pozitive, dar nu sunt concludente că stăm pe loc şi că tot ce facem de acum, virusul a dispărut. Nu a dispărut, virusul este printre noi. (…) Din punctul nostru de vedere, virusul există, infecţii vor fi, persoanele vulnerabile au rămas vulnerabile.

Persoanele în vârstă dacă nu se comportă protectiv pentru ei, dacă se infectează, pericolul este mult mai mare. Familiile trebuie să înţeleagă bine: am trimis copiii în stradă, dar atunci trebuie ţinuţi la distanţă faţă de bunici pentru că ei pot transmite boala.

Noi aveam 0,9 rată de transmitere, asta mi-au spus colegii de la INSP. Nu ştiu cât e acum, exact, dar aşa era la un moment dat”, a declarat Raed Arafat la Digi 24, miercuri seara.