Raed Arafat: „Îmi pare rău să vă zic, dar o să înceapă controale foarte serioase”

FOTO: Presidency.ro
FOTO: Presidency.ro

Secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a spus că sunt mai multe spitale în care s-a atins capacitatea maximă de internare pentru bolnavii de coronavirus și se vor înăspri controalele în zonele cu mulți consumatori mai ales în weekend-uri.

„Se vorbeşte despre numărul de teste, am fost la 2% din totalul testelor, am ajuns la 5% din totalul testelor confirmate. Acum suntem la 3%, dar în urmă cu două zile am atins 5%. Asta arată că situaţia nu este aşa de stabilă. (…) Există o intersectare între cazurile active şi cele care se vindecă.

Atunci când am avut această intersectare a fost bine, acum există o tendinţă de urcare. Vedem cum oamenii merg la cluburi, la terase unde se văd mai mulţi şi se vede clar că nu sunt din aceeaşi familie. Prevenim acest lucru doar prin respectarea măsurilor: măşti, distanţare, igienă. Week-end-urile au devenit un mare risc. (…)

Îmi pare rău să vă zic, dar o să înceapă controale foarte serioase, nu numai la terase, ci şi la magazine care trebuie să aibă triaj la intrare. Vor începe astfel de controale pentru că nu mai merge”, a declarat Raed Arafat, într-un interviu pentru Digi 24.

Secretarul de stat a mai adăugat că, deși se observă o creştere a deceselor și a numărului de îmbolnăviri, există suficiente locuri în spitale pentru cazurile noi de COVID-19.

Între timp, polițiștii de la DGPMB au anunțat că au descoperit mai multe nereguli la mai multe cluburi, terase, baruri și restuarante din Capitală și au aplicat amenzi în valoare totală de peste 143.000 de lei, iar activitatea unei societăți comerciale a fost suspendată.

Potrivit unui comunicat al DGPMB, transmis Agerpres, în cursul zilei de vineri poliţiştii Capitalei, împreună cu inspectori ai Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Bucureşti şi ai Inspectoratului Teritorial de Muncă al Municipiului Bucureşti, precum şi comisari ai Comisariatului Pentru Protecţia Consumatorilor Bucureşti au desfăşurat o acţiune în vederea verificării respectării măsurilor care se aplică pe durata stării de alertă pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, precum şi respectarea altor acte normative în vigoare.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.