Radu Mazăre a fugit din țară și a cerut azil politic în Madagascar

Radu Mazăre. Foto: Ionuț Fantaziu
Radu Mazăre. Foto: Ionuț Fantaziu

Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, împotriva căruia a fost luată măsura controlului judiciar de câtre Înalta Curte de Casație și Justiție, a părăsit România și a demerat procedura de obținere a azilului politic în Madagascar, anunță Știrile ProTV.

”Astăzi, 30 decembrie a.c., în jurul orei 12.00, polițiștii din cadrul Biroului Supravegherii Judiciare din cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanța s-au sesizat cu privire la faptul că un bărbat aflat în control judiciar, în baza unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, nu s-a prezentat pentru a semna în graficul de prezență. După verificările efectuate, cel în cauză a informat ofițerul de caz că se afla pe teritoriul statului Madagascar unde face demersuri pentru a obține azil politic”, a anunțat poliția într-un comunicat de presă.

„Conform procedurii, polițiștii constanțeni au sesizat Înalta Curte de Casație si Justiție. Menționăm că măsura privind controlul judiciar nu prevedea interdicția de a părăsi țara. Pe toată perioada existenței măsurii preventive a controlului judiciar, polițiștii nu au constatat încălcări ale obligațiilor impuse”, se mai arată în comunicatul de presă.

Informația că Radu Mazare a fugit din țară a fost prezentată și la postul de televiziune România TV, de către Victor Ciutacu. Acesta a spus că a primit un e-mail din partea lui Radu Mazăre în care fostul primar al orașului Constanța explica de ce a părăsit România.

„Sunt o ţintă a statului paralel. Pentru toate aceste motive am decis să cer azil statului Madagascar. Când în România va exista o justitie reală, mă voi întoarce”, a scris Radu Mazăre, potrivit lui Victor Ciutacu.

În luna iulie 2017, Radu Mazăre fusese condamnat de către Curtea de Apel București la 4 ani de închisoare cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța, prejudiciul fiind estimat la 114 milioane de euro.

Sentința nu este însă definitivă, iar la recurs Radu Mazăre ar putea primi o pedeapsă mai dură.

Acesta nu este însă singurul dosar pe care îl are fostul primar al municipiului Constanța.

La începutul lunii decembrie 2017, DNA a anunțat că a început urmărirea penală față pe Radu Mazăre pentru complicitate la abuz în serviciu într-un dosar privind un hotel construit ilegal în Mamaia.

Hotelul a fost construit în zona benzii litorale a Mării Negre, o zonă protejată unde nu sunt permise construcțiile definitive. În ciuda legii, Primăria a oferit o autorizație de construire pentru acest hotel.

 

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.