Radu Mazăre, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare pentru luare de mită

Radu Mazăre. Foto: Ionuț Fantaziu
Radu Mazăre. Foto: Ionuț Fantaziu

Radu Mazăre, fostul primar al municipiului Constanţa, a fost condamnat definitiv, joi, 3 februarie, de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 5 ani închisoare cu executare pentru luare de mită şi conflict de interese în dosarul „Polaris”, relatează agerpres.ro.

Radu Mazăre este deja în penitenciar, unde execută o condamnare de 9 ani de închisoare primită într-un alt dosar, în legătură cu retrocedări ilegale de terenuri şi plaje din Constanţa şi Mamaia.

În dosarul „Polaris”, Radu Mazăre a fost acuzat acuzat de DNA că, în perioada 2006-2009, a solicitat suma totală de peste 2.000.000 de euro și primit circa 1.000.000 de euro și 2,5 milioane de lei de la reprezentanții a două societăți comerciale.

În schimb, Mazăre le-a promis facilitarea emiterii documentațiilor de urbanism necesare dezvoltării unor proiecte imobiliare de tip mall, pe care aceste firme intenționau să le dezvolte în Constanța.

Sumele de bani au fost transferate sub forma unor contracte de publicitate fictive încheiate de reprezentanții societăților respective cu o firmă controlată de Mazăre.

De asemenea, DNA l-a mai acuzat pe Radu Mazăre că, în perioada 2008-2014, a primit de la S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L., peste 7 milioane de euro, pentru că i-a asigurat acesteia câștigarea unei licitații organizate de Primăria Constanța pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a orașului.

În anul 2008, între S.C. POLARIS M HOLDING S.R.L și instituția publică condusă de Mazăre a fost încheiat un contract având ca obiect delegarea serviciului de salubrizare pentru o perioadă de 25 de ani și un act adițional la acest contract prin care valoarea acestuia a fost majorată nejustificat cu 10 milioane de lei, au mai transmis procurorii DNA la data trimiterii în judecată a fostului primar.

Și în acest caz, mita a fost primită într-o manieră identică, prin intermediul unor contracte de publicitate fictive.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.