Imagini rare. Pui de râs din România, surprins lângă o pădure

pui de râs târgu ocna
Foto: Captură YouTube / Cristian Cojocaru, Direcția Silvică Bacău

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a publicat un film cu un pui de râs aflat în apropierea unei păduri de lângă Târgu Ocna, din județul Bacău.

Râsul este un animal foarte discret, iar imaginile cu acesta sunt extrem de rare.

Filmul a fost realizat de Cristi Cojocaru, un angajat al Romsilva care se întorcea dintr-o acțiune de monitorizare din pădurile Ocolului Silvic Târgu Ocna.

„El a întâlnit un pui de râs în mijlocul drumului, lângă sediul cantonului silvic. Speriat și ”blocat” lângă gard, puiul de râs a fost direcționat spre pădure, unde îi este locul, nu înainte de a fi ”dojenit” de colegul nostru pentru ”isprava” sa”, a transmis Romsilva într-un mesaj pe Facebook.

În pădurile Ocolului Silvic Târgu Ocna din cadrul Direcției Silvice Bacău trăiesc, conform specialiștilor, aproximativ 20 de râși, iar existența puilor bine dezvoltați arată că pădurile din zonă reprezintă un habitat sănătos pentru râși.

Râsul este cea mai mare felină din Europa, atingând greutatea de până la 40 de kilograme și o lungime de peste un metru. Prădător extrem de discret și rar văzut în libertate, râsul are un teritoriu de vânătoare de până la 1.000 de hectare, mai arată specialiștii Romsilva.

Prădători foarte eficienți, râșii se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Au auzul și mirosul foarte fin și au o vedere foarte bună, inclusiv nocturnă, când de multe ori ies la vânătoare.

România are una dintre cele mai mari populații de râs din Europa, estimată la 2.000 de exemplare.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.