PSD vrea să prelungească mandatele aleșilor locali până în noiembrie

FOTO: Facebook/Gabriela Firea
FOTO: Facebook/Gabriela Firea

Cum este greu de crezut că va mai obține un scor la fel de bun și la alegerile locale care ar trebui organizate în acest an, PSD dorește să prelungească mandatele aleșilor locali până cel târziu la 1 noiembrie.

”Mandatele în curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucureşti, preşedinţilor de consilii judeţene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi consiliilor judeţene se prelungesc până la data de 01 noiembrie 2020”, se precizează într-un proiect de lege depus la Parlament.

Mai mult, PSD dorește reducerea la jumătate a numărului de semnături necesare pentru depunerea unei candidaturi.

”Prin derogare de la prevederile art. 49 şi art. 50 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare, la alegerile pentru autorităţile administraţiei publice locale din anul 2020, numărul minim al susţinătorilor necesar pentru depunerea candidaturilor se va reduce la jumătate”, se mai precizează în proiect.

De asemenea, partidul condus de Marcel Ciolacu dorește ca data alegerilor să fie stabilită de Parlament – unde PSD are majoritatea -, nu de Guvern, așa cum se întâmplă în acest moment.

Curtea Constituțională a decis, în urmă cu câteva zile, că atât Ordonanţa Guvernului privind mandatele aleşilor locali, cât şi legea prin care Parlamentul şi-a derogat atribuţia de a stabili data alegerilor locale, sunt neconstituţionale.

Curtea le-a cerut celor două organisme să lucreze împreună pe acest subiect.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.