PSD vrea să le ofere bisericilor 650.000 de hectare de pădure

patriarhul daniel
Patriarhul Daniel. Foto: Patriarhia Română

Mai mulți deputați și senatori PSD, printre care și liderul social-democraților Liviu Dragnea, au inițiat un proiect de lege prin care vor să ofere Bisericii Ortodoxe Române și altor culte terenuri forestiere pe care bisericile le au în administrare.

Concret, la ora actuală, bisericile nu au în proprietate aceste terenuri, ci doar în administrare. Însă dacă legea va trece, Biserica Ortodoxă Română și alte culte vor deveni proprietarii de drept ale acestor păduri.

Un paragraf din noua lege prevede că „centrele eparhiale, protoieriile, mănăstirile, schiturile, parohiile, filiile și alte structuri ale unităților de cult, dobândesc în proprietate suprafețe până la limita de 30 ha terenuri forestiere din fondul bisericesc al cultului căruia aparțin, recunoscut de lege, dacă acestea le-au avut în folosință sau înzestrare”.

În expunerea de motive care însoțește proiectul legislativ, și care este semnată inclusiv de Liviu Dragnea, se menționează că „pentru biserică, dobândirea proprietății devine un mijloc de atingere a scopurilor misionar-filantropice pentru care este constituită și un act de restabilire a adevărului istoric și juridic”.

„Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților are în grijă un patrimoniu cultural și istoric uriaș, alcătuit din monumente UNESCO (Mănăstirile: Sfântul Ioan cel Nou din Suceava, Putna, Humor, Moldovița, Probota, Pătrăuți, Sucevița, Voroneț și Arbore), monumente istorice de categoria A și B de asemenea, care desfășoară o activitate socială intensă în cămine de bătrâni, centre pentru copii și centre de zi. Potrivit uzanțelor, statul nu are obligația să suporte în întregime cheltuielile de întreținere a valorilor de patrimoniu cultural dacă se află în proprietate privată, fapt confirmat de mecanismele de finanțare de la bugetul consolidat al Statului sau al Uniunii Europene (ex.: partea de cofinanțare ce revine beneficiarului în cazul accesării de fonduri europene)”, se mai arată în expunerea de motive.

Potrivit calculelor realizate de jurnaliștii de la Știrile PRO TV, în total ar fi vorba de peste 650.000 de hectare de pădure care ar trece din patrimoniul statului în cel al bisericilor, iar cele mai mari suprafețe s-ar afla în Moldova.

Sindicatele din silvicultură au protestat și încearcă să împiedice adoptarea textului, însă legea a trecut deja de Senat.

“Se încearcă transformarea legii de reconstituire a dreptului de proprietate, se denaturează profund sensul acestei legi şi se va transforma în lege de împroprietărire pentru că unităţile de cult nu au avut niciodată în proprietate aceste suprafeţe, le-au deţinut temporar şi cu scopuri bine definite”, a declarat pentru sursa citată Silviu Geană, preşedintele Sindicatului Consilva.

Mai multe informații despre proiectul de lege puteți găsi aici și aici.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.