PSD vrea să controleze ce apare pe Facebook

Ministrul de Interne, Carmen Dan. FOTO: Gov.ro
Ministrul de Interne, Carmen Dan. FOTO: Gov.ro

Senatorul PSD Liviu Tit Brăiloiu, șeful Comisiei de Apărare a Senatului, a discutat cu ministrul Afacerilor Interne Carmen Dan despre necesitatea unei legi care să controleze conținutul rețelelor de socializare precum Facebook.

„Din informațiile care circulă pe diverse rețele aflăm că au existat sau că există 140.000 de conturi de Facebook fără identitate reală”, a spus Liviu Tit Brăiloiu în timpul audierilor de marți, 25 septembrie, din Comisia de Apărare a Senatului.

„În timp ce noi facem tot felul de legislații referitoare la combaterea terorismului, la spălarea de bani și așa mai departe… știți bine ce dezbatem în comisiile juridice și de apărare… apar tot felul de amenințări, de incitare la tot felul de agresiuni, apar indivizi care se pozează cu pistoale, cu puști, și vream să vă întreb: serviciile de specialitate ale Ministerului de Interne acționează în vreun fel? Credeți că se impune necesitatea unei legislații care să reglementeze și aceste rețele sociale în sensul de a controla conținutul?”, a întrebat-o senatorul pe Carmen Dan.

Ministrul de Interne a răspuns că, într-adevăr, Guvernul trebuie să fie pregătit să ia „măsuri serioase”: „Evident că legislația actuală nu acoperă toate aceste nevoi și eu cred că este absolut necesar să facem o evaluare în așa fel încât să acoperim cadrul juridic pentru a putea fi pregătiți să luăm măsuri serioase împotriva tuturor asepectelor pe care dumnevoastră le-ați enunțat. Analiza trebuie să fie una serioasă și să fie făcută nu numai la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, ci al tuturor celorlalte instituții care intră în sfera de siguranță și de apărare a statului”.

Carmen Dan a mai dat ca exemplu oameni care spuneau că ei vin în piață ca să îi împuște în cap pe jandarmi.

Însă această nouă eventuală legislație de care vorbesc liderii PSD pare total inutilă, în condițiile în care în România există deja legi care pedepsesc incitarea la ură și la violență.

De exemplu, articolul 369 din Codul Penal stipulează că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Iar articolul 324 din același Cod Penal spune așa: „Fapta de a îndemna publicul prin grai, scris sau prin orice alte mijloace, de a nu respecta legile, ori de a săvârşi fapte ce constituie infracţiuni, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani, fără a se putea depăşi pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea la săvârşirea căreia s-a instigat”.

Așadar, cei care incită la ură sau la violență pe Facebook pot fi anchetați și condamnați și la ora actuală.

În plus, Facebook are propriul algoritm prin care postările care incită la ură, la discriminare sau la violență sunt șterse.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.