PSD și ALDE au pierdut majoritatea în Camera Deputaților

FOTO: cdep.ro
FOTO: cdep.ro

Coaliția PSD-ALDE a pierdut majoritatea în Camera Deputaților, după ce în această săptămână cinci social-democrați au părăsit partidul condus de Liviu Dragnea pentru a se alătura grupării politice a fostului premier și lider PSD, Victor Ponta.

Dacă toți cei 329 de deputați ar veni la muncă, fapt care se întâmplă extrem de rar, ar fi necesare 165 de voturi, adică jumătate plus unu, pentru ca un proiect de lege să fie aprobat de Camera Deputaților.

În acest moment, PSD și ALDE adună împreună 164 de deputați. De la câștigarea alegerilor generale, la sfârșitul anului 2016, cele două partide au pierdut, împreună, zece deputați.

Cinci dintre ei, Marilena Meiroșu, Cătălin Nechifor, Mircea Titus Dobre, Gabriela Podașcă și Nicolae Bănicioiu, s-au alăturat de curând grupării politice Pro România, condusă de Victor Ponta.

Coaliția aflată la guvernare va întâmpina probleme în special la votul legilor organice şi al hotărârilor privind Regulamentul Camerei, pentru care este nevoie de jumătate plus 1 din numărul total de deputaţi. Chiar și așa, deputații aparținând minorităților le vor acorda, probabil, sprijin colegilor de la PSD și ALDE, așa cum au făcut-o aproape întotdeauna.

Cel mai probabil, dacă vor avea nevoie de susținere în camera inferioară a Parlamentului, PSD și ALDE vor apela la sprijinul UDMR, care negociază la sânge aceste oportunități.

PSD și ALDE au încheiat cu UDMR un acord de colaborare parlamentară și coaliția de guvernare s-a bazat și până în prezent pe sprijinul maghiarilor la vot, dar și pe sprijinul celor 17 deputați ai minorităților naționale.