Protest al elevilor la simularea Evaluării Naționale: „Dăm foaia goală!”

FOTO: Pixabay.com
FOTO: Pixabay.com

Consiliul Național al Elevilor (CNE) îi invită pe cei din clasa a VII-a care susțin astăzi simularea la evaluarea națională să dea foaia goală. Prin această formă de protest, elevii își doresc să atragă atenția publică asupra metodelor de evaluare din sistemul nostru de învățământ.

„Invităm elevii din România să ni se alăture în protestul prin care ne opunem modului în care sunt organizate simulările examenelor naționale. Mai mult decât orice altceva, o facem pentru generațiile viitoare, pentru că ele nu trebuie să fie asemenea nouă, o generație de sacrificiu, o generație de cobai ai Ministerului Educației Naționale.

Modificările nefundamentate din acest an ne fac să refuzăm a fi părtași la acest experiment, unde examenele par a deveni un scop, nu un mijloc. Dăm foaia goală pentru că simulările nu ne vor evalua competențele, ci doar cunoștințele. Nu ne vor evalua capacitatea de a gândi critic, ci doar capacitatea de a reproduce informațiile care ne-au fost dictate la clasă”, arată Consiliul Elevilor într-un comunicat de presă.

Elevii mai cred că aceste simulări sunt experimente ale ministrului. „Acest lucru ne motivează să ne ridicăm în fața tuturor acestor nedreptăți, printr-un protest: fie dând foaia goală, fie scriind tot ceea ce este greșit la sistem, transformându-ne foaia de examen într-un manifest față de învățământul românesc.

Dăm foaia goală pentru că schimbările nefundamentate nu sunt soluția în educație: pentru că atunci când regulile se schimbă în timpul jocului, ești îndreptățit să ieși din joc. Itemii de tip obiectiv nu au fost etalonați, iar noi, deși suntem beneficiarii direcți ai educației, nu am fost consultați. Mai mult decât atât, suntem constrânși să acceptăm schimbările făcute din pix care încep să caracterizeze sistemul de învățământ românesc”, mai arată elevii.

Reprezentanții elevilor spun că vor să tragă un semnal de alarmă și speră să nu ajungă în situația de a susține simulări ale examenelor naționale în fiecare an. Elevii mai arată că simularea evaluării în clasa a VII-a este nejustificată și au înțeles deja sistemul după ce au susținut-o pe cea din clasa a VI-a.

„Încă o simulare nu ne va face nici mai stăpâni pe competențele noastre, nici mai puțin stresați la gândul că ne așteaptă ani grei, ani în care vom alerga de la un meditator la altul, ani în care, după atâtea examene și evaluări standardizate, nimeni nu ne va întreba spre ce domeniu vrem să ne îndreptăm”, îşi justifică elevii protestul.

La simularea Evaluării Naționale 2019 sunt așteptați 350.000 de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a. Prima probă scrisă este susținută astăzi, la Limba și literatura română. Marți, 12 martie, va fi proba la Matematică. Rezultatele vor fi anunțate pe 22 martie.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.