Proprietăți sănătoase ale valerianei

În prezent, insomnia este unul dintre principalele motive pentru un consult medical. Este acea dificultate pe care unii oameni o resimt când doresc să doarmă sau pur și simplu când doresc să se relaxeze câteva minute cu ochii închiși.

În unele situații, cauzele se datorează ritmului accelerat de viață, stresului sau problemelor economice, în timp ce la persoanele în vârstă faza de somn profund, numită fază de undă lentă, care este cea mai restaurativă, este diminuată sau chiar tinde să dispară.

Odihna adecvată este vitală pentru o viață sănătoasă, deoarece contribuie la întărirea sistemului imunitar al corpului și menține tensiunea sub control, printre multe alte beneficii.

Pentru a combate insomnia într-un mod natural, există o plantă care este printre cele mai apreciate pentru proprietățile sale sedative puternice: valeriana sau cunoscută și sub numele de tranchilizant natural împotriva insomniei. Valeriana este o plantă care acționează ca un agent sedativ, relaxând sistemul nervos și creierul, motiv pentru care este adesea recomandată persoanelor cu tulburări de somn sau pentru ameliorarea stresului și anxietății.

Valeriana este, fără îndoială, cel mai cunoscut tranchilizant natural. Utilizarea sa principală este legată de tulburările de somn și consumul său este comun, în special în rândul celor care suferă de insomnie. Este o plantă originară din Europa și anumite zone din Asia, deși este în prezent foarte prezentă în America de Nord. Cultivarea sa este tipică zonelor umede și este atât de răspândită încât există plantații în țări atât de diverse precum Belgia, Olanda, India, Japonia, Columbia sau regiunile din Chile și Argentina.

Pentru elaborarea produselor care conțin această plantă, ceea ce se folosește în preparat este uleiul esențial obținut din rădăcina sa și care are o puternică acțiune sedativă. Spre deosebire de alte sedative, această plantă nu epuizează sau slăbește pe cei care o consumă. De aceea este de obicei recomandată persoanelor care au probleme cu somnul. De asemenea, este recomandată pentru acele afecțiuni legate de stres și anxietate care apar cu alte reacții precum isterie, dureri de cap și migrene, dureri de stomac sau hipocondrie.

În același mod, ameliorează simptomele de angoasă, emoționalitate sau tristețe, precum și nervozitate. Mai mult, ajută la stabilizarea ritmului cardiac, astfel încât valeriana poate fi recomandată celor care suferă de aritmii.