Proprietarul mașinii „M..EPSD” a rămas fără permis și plăcuțe. I s-a făcut și dosar penal

plăcuțe suedia
Foto: captură Facebook

Răzvan Ștefănescu, românul din Suedia care a revenit în țară la volanul unei mașini cu numărul de înmatriculare „M..EPSD”, a fost oprit astăzi în București de către polițiști. Aceștia i-au luat permisul de conducere, precum și plăcuțele cu mesajul anti-PSD, și i-au întocmit dosar penal.

Răzvan Ștefănescu a filmat întreaga scenă și a spus că este vorba de un abuz al autorităților din România.

Între timp, susținătorii săi și activiștii „Rezist” au anunțat că vor organiza un miting de protest la ora 14.00 în fața sediului Brigăzii Rutiere București, din strada Logofătul Udriște.

Acțiunea Poliției Rutiere vine la doar o zi după ce Ambasada Suediei la București a anunțat că plăcuțele de înmatriculare personalizate folosite de Răzvan Ștefănescu sunt legale și pot fi folosite oriunde în spațiul european.

„În acest weekend unele siteuri din România au relatat că plăcuțele de înmatriculare suedeze personalizate nu pot fi folosite în afara granițelor Suediei. Articolele distribuite pe rețelele de socializare nu au verificat corectitudinea informației. Unele siteuri au șters ori și-au actualizat articolele. Ambasada Suediei în România ar dori să clarifice că plăcuțele personalizate emise de Agenția de Transport din Suedia sunt valide pentru transport în toată Uniunea Europeană. Plăcuțele de înmatriculare personalizate ar trebui să fie întotdeauna însoțite de documente oficiale atât pentru plăcuțele originale, cât și pentru cele personalizate”, a arătat Ambasada.

Însă Brigada Rutieră susține că mașina nu are drept de circulaţie în ţară cu acele plăcuţe. Din acest motiv, Brigada a întocmit dosar penal pe numele lui Răzvan Ştefănescu. Mai mult, Brigada arată că Biroul Interpol Stockholm a informat autoritățile din România că numărul de înmatriculare în cauză este valabil doar pe teritoriul naţional al Suediei.

„Astăzi, în jurul orei 06.00, un echipaj de poliţie al Brigăzii Rutiere din cadrul D.G.P.M.B., aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu pe raza sectorului 3, a depistat în trafic un autoturism, înmatriculat în Suedia, condus de un bărbat, în vârstă de 45 de ani. Conducătorul auto a fost condus la sediul Brigăzii Rutiere, în vederea declanşării verificărilor procedurale, pentru stabilirea cu exactitate a situaţiei juridice în ceea ce priveşte regimul de înmatriculare şi circulaţie şi a vehiculului pe drumurile publice. În cauză a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de “conducere pe drumurile publice a unui vehicul înmatriculat în alt stat care nu are drept de circulaţie în România”, faptă prev. şi ped. de art. 334, alin. (4) din Codul Penal”, se arată în comunicatul Brigăzii Ruriere citat de mediafax.ro.

Acum, poliţiştii efectuează cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 pentru stabilirea situaţiei şi a regimului de circulaţie internaţională pe teritoriul statelor Uniunii Europene.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.