Proprietarii de trotinete vor fi obligați să aibă asigurare

FOTO: icsilviu/Pixabay.com
FOTO: icsilviu/Pixabay.com

Proprietarii de trotinete vor fi obligați, prin lege, să aibă asigurare, începând de anul viitor, indiferent că e vorba despre modele clasice sau electrice. Este vorba despre punerea în aplicare a unei directive europene adoptate recent. De altfel, în România a avut loc peste 300 de accidente în care au fost implicate trotinete.

Dacă va trece de Parlament, Autoritatea de Supraveghere Financiară va elabora normele de aplicare.

Începând de anul trecut, conducătorii de trotinete electrice sunt obligați să meargă pe pista de biciclete, dacă există, și nu au voie să circule pe trotuar.

Trotinetele electrice trebuie conduse numai pe un singur rând atunci când circulă pe drumurile publice, iar conducătorii de trotinete electrice au obligația de a avea asupra lor actul de identitate.

De asemenea, este menționată în lege interdicția conducătorilor de trotinete de a circula cu acestea atunci când se află sub influența alcoolului ori a substanțelor psihoactive sau de a circula cu trotinetele electrice atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheață sau zăpadă, se mai arată în comunicat.

Totodată, este interzisă circulația cu trotineta electrică fără a menține contactul cu solul sau de a circula cu aceasta atunci când nu sunt respectate condițiile tehnice minime pe care trebuie să le îndeplinească.

Spre deosebire de regulile stabilite pentru conducătorii de biciclete, în cazul trotinetelor electrice, schimbarea direcției de mers se face prin deplasarea conducătorilor pe lângă acestea.

În ceea ce privește condițiile tehnice pentru trotinetele electrice, acestea trebuie să fie dotate cu un sistem adecvat, funcțional, de direcție, respectiv cu un dispozitiv de frânare eficace și să fie dotate cu sistem de avertizare sonoră, echipate, pe timp de noapte sau când vizibilitatea este redusă, cu lumini și cu cel puțin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant.

De asemenea, trotinetele electrice trebuie să fie echipate cu elemente sau dispozitive fluorescent-reflectorizante, amplasate pe roți, care, în mișcare, formează un cerc continuu.

FOTO: icsilviu/Pixabay.com