Proprietarii de mașini vechi ar putea fi taxați în România

FOTO: manfredrichter/Pixabay.com
FOTO: manfredrichter/Pixabay.com

Autoritățile din România pregătesc un sistem de taxare care va respecta principiul „poluatorul plătește”. „Planul Național de Redresare și Reziliență”, acceptat de Comisia Europeană, vorbește și despre nevoia de a înlocui mașinile poluante cu altele care au emisii reduse sau sunt electrice.

Sunt vizați cei care au mașini mai vechi de 15 ani. În același timp, cei care au mașini electrice vor primi stimulente.

 „Poate nu va fi numită taxă, poate va fi numită altfel. Din sursele pe care le am eu, se doreşte ca taxa să ia în calcul şi emisiile de CO2 ale maşinii respective. Mai mult, sunt unii care spun că trebuie să diferenţiem în funcţie de cât mergi. Deci vom avea parte de o schimbare, fie că vom plăti o rovinietă mai scumpă, un impozit mai mare sau, la pompă, preţul benzinei sau al motorinei va fi mai mare. Una din variantele astea sau o combinaţie între ele”, a declarat Alin Tănase, de la Greenpeace, pentru Știrile Pro TV.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că măsura de reducere a numărului de mașini mai vechi de 15 ani a fost introdusă în PNRR în ultimele zile, în ultima perioadă de negocieri cu Comisia Europeană.

„Se va discuta cu Ministerul de Interne, unde se fac înmatriculările, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Mediului şi în scurt timp vom veni cu o propunere”, a declarat ministrul Mediului.

Din aproximativ 7,3 milioane de maşini, câte sunt în total înmatriculate în România, mai mult de jumătate, adică aproape patru milioane, sunt maşini mai vechi de 15 ani. Iar două milioane de autoturisme au între 11 şi 15 ani. Asta în timp maşinile mai noi de cinci ani sunt sub 700.000.