Proiectul „Școala altfel”, la start. Ce activități vor face elevii români timp de o săptămână

proiect_scoala_altfel
În perioada 02 – 06 aprilie 2012, în toate școlile și liceele din România debutează proiectul „Școala altfel”. Elevii nu vor primi teme, nu vor da lucrări, iar învățătorii și profesorii sunt lăsați să fie cât mai creativi. Scopul: conturarea unei mai bune legături a elevului cu colegii, cu societatea și un prilej pentru el de a observa laturile distractive ale actului de cunoaștere.

Profesorii au fost ușor surprinși de proiect și nu au fost puțini cei care au căutat informații pe internet despre „Școala altfel”. Am aruncat și noi un ochi peste planificări, pentru a vedea și vor face elevii în următoarele cinci zile. Am ales, pentru exemplificare, școala cu clasele I-VIII Cașin „N. Pâslaru”, din județul Bacău.

Proiectul „Școala altfel”, activități în ziua 1

Luni, în ziua de început a proiectului „Școala altfel”, elevii de clasele I-IV vor avea ateliere culinare „Mănânc sănătos, cresc sănătos”, pentru a încuraja alimentația sănătoasă și a prezenta pericolele unor mâncăruri consumate în mod frecvent de copii (gen cartofi prăjiți, uneori cu ketchup).

În aceeași zi, elevii de V-VIII vor participa la un concurs de cultură generală: „Sunt inteligent altfel”.

„Școala altfel”, activități în ziua 2

Elevii de clasele I-IV din județul Bacău vor participa la concursul „Primăvara – sărbătoarea vieții”, una dintre cele mai interesante activități fiind atelierul de lectură și scriere creativă, în urma căruia ar putea ieși la iveală unii copii cu calități ascunse până acum.

În a doua zi a proiectului „Școala altfel”, elevii de V-VIII ai Școlii Cașin vor participa la atelierele de dezvoltare personală ARCAȘ:

Autocunoașterea: cine sunt eu și cum mă văd ceilalți
Reînvierea tradițiilor pascale – De la tradiție la semnificație, vopsirea și încondeierea ouălor
Comunicarea nonviolentă
Animația și Viața – Redescoperirea spiritului ludic al copilăriei prin creativitate, joc și lucrul în echipă
Șanse egale (medierea integrativă și educația incluzivă)

„Școala altfel”, ziua 3

Această zi a proiectului „Școala altfel” este dedicată protejării mediului. Atât elevii din ciclul primar, cât și cei de gimnaziu vor participa la ateliere eco și vor participa la acțiuni de ecologizare, care presupun, în principal, strângerea gunoaielor din împrejurimile școlii (facem o paranteză și notăm că există o vie dezbatere asupra utilității acestui tip de acțiune de ecologizare, asupra căreia vom reveni într-un articol viitor pe greatnews.ro).

„Școala altfel”, ziua 4

Este ziua sportului și a educației rutiere la școala bacăuană la care ne referim. Elevii vor participa mai întâi la o excursie (mai exact un circuit). Cu acest prilej, va avea loc și campania „Pe drumul cel bun”.

Liceeni vor avea parte de un training extrem de interesant, deoarece li se vor prezenta metode de autocunoaștere și dezvoltare personală, dar vor avea parte și de scurte lecții de management de proiect, ceea ce va încuraja spiritul antreprenorial al elevilor.

„Școala altfel”, ziua 5

Elevii vor juca într-o piesă de teatru. Pe lângă contactul cu cultura, elevii vor realiza cât de importantă este munca în echipă. De asemenea, vor fi strânse articole, scrise de elevi, pentru lansarea unei reviste școlare.