Proiect legislativ. Încă două zile libere pentru români

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Românii ar putea avea o nouă zi liberă, dacă va fi adoptat un proiect legislativ pentru a se institui Ziua Națională a Meseriilor. În propunere, semnată de mai mulți parlamentari din PNL, USR și PMP, este specificată data de 25 noiembrie ca zi în care se sărbătoresc meseriile.

Deputați din PNL, USR și UDMR au propus la Senat și ca de sărbătoarea ortodocșilor „Înălțarea Domnului” să fie liber.

„Înălţarea Domnului, act de deplină încununare a misiunii de mântuire şi eliberare a omului de sub păcat, reprezintă certificarea că Iisus Hristos este Fiul care urcă de-a dreapta Tatălui ceresc.

Aproape că nu există şcoală, instituţie de cultură ori primărie în România care să nu sărbătorească public şi solemn această zi de Înălţare şi de pomenire a Eroilor neamului, dublă ocazie de rugăciune, pomenire, amintire şi elogiere.

Ca atare este firesc faptul ca Parlamentul României să accepte declararea acestei zile de mare însemnătate spirituală, morală, identitară şi naţională, zi în care sărbătorim, actul final al operei Mântuitoare a lui Hristos, Înălţarea Domnului, alături de comemorarea pioasă a celor care s-au jertfit pentru ca noi să trăim astăzi într-o ţară liberă, întreagă şi suverană, drept sărbătoare legală – zi nelucrătoare pentru toţi cetăţenii României”, se arară în expunerea de motive a iniţiativei legislative.

Următoarea zi liberă de anul acesta este de Sfântul Andrei, pe 30 noiembrie. Apoi urmează 1 Decembrie, Ziua Națională, dar care pică sâmbătă. Potrivit legii, românii sunt liberi și pe 25 și 26 decembrie, de Crăciun, care anul acest cad marți și miercuri.

Codul Muncii prevede existența a 14 zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Dintre acestea, numărul maxim de zile libere care pot fi în timpul săptămânii este de 12, în condițiile în care prima zi de Paște și prima zi de Rusalii cad mereu duminica.

Potrivit prevederilor legale, angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere, vor primi în plus la salariu, adică ziua lucrată va fi plătită dublu.

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.