Proiect de lege. Ordinea publică ar putea fi asigurată și de trupe de civili

FOTO: TINTYPEPHOTOS/Pixabay.com
FOTO: TINTYPEPHOTOS/Pixabay.com

Un proiect de lege care prevede înființarea de unități de voluntari pentru asigurarea ordinii publice a fost adoptată tacit în Senat. Potrivit G4media.ro, inițiativa aparține deputatului UDMR Szabó Ödön și este semnată de alți 16 deputați maghiari.

Mai exact, se propune modificarea legii astfel încât pe lângă paza cu efective de jandarmi, polițiști locali, firme specializate sau angajați proprii să se facă și cu unități de voluntari.

Printre argumente, inițiatorul legii spune că această măsură este bună în condițiile în care numărul de polițiști în anumite județe este destul de scăzut.

Persoanele care fac parte din paza civilă comunală/locală ar urma să colaboreze îndeaproape cu poliția română sau locală, „vor executa activități de pază, putând informa, sesiza autoritățile competente respectiv ajuta intervenția poliției, fără a lua însă măsuri, care sunt exclusiv de competența autorităților”.

De asemenea, activitatea desfășurată de către voluntari ar urma să aducă „un suport în plus locuitorilor localităților în cadrul cărora își desfășoară activitatea contribuind la menținerea siguranței cetățenilor”.

Inițiativa UDMR a primit avize și rapoarte negative de la comisiile parlamentare de resort. Va ajunge la Camera Deputaților, care este for decizional.

O lege asemănătoare a mai fost propusă în Parlamentul României în 2002. Atunci, deputatul Codrin Ștefănescu, trecut de la PRM la PSD, propunea „înființarea, organizarea și funcționarea Gărzii civile și a patrulelor cetățenești”.

Ștefănescu își dorea să existe „echipe de acțiune constituite exclusiv din cetățeni voluntari, menite să supravegheze, alături de organele abilitate ale statului, respectarea drepturilor și libertăților cetățenești”.

De asemenea, acesta mai preciza că proiectul său de lege va ajuta la „dezvoltarea simțului civic al cetățeanului român”. Cei care ar fi dorit să facă parte din „Garda civilă” nu trebuia să aibă antecedente penale și „să se bucure de o bună reputație în cadrul comunității din care fac parte”.

FOTO: TINTYPEPHOTOS/Pixabay.com

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.