Proiect de infrastructură uriaș: Autostradă și linie de tren între Constanța și portul polonez Gdansk

autostrada unirii a8
Foto: Schwoaze / pixabay.com

 

Marea Neagră și Marea Baltică vor fi legate de o autostradă și o cale ferată, a anunțat ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

”Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zuckerman, vineri, la Washington, după ce a participat la semnarea Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite.

Nu este un secret pentru nimeni că România și Polonia sunt ”aliați esențiali în apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agresiunii Rusiei”, a mai spus ambasadorul de la București.

Potrivit acordului, americanii vor construi reactoarele 3 și 4 la centrala nucleară de la Cernavodă, urmând să recondiționeze și reactorul 1. Proiectul are o valoare de opt miliarde de dolari și va fi coordonat de o companie din SUA, însă la realizarea acestuia vor participa și specialiști francezi și canadieni.

”Acordul mai cuprinde și o colaborare universitară în domeniul nuclear, inclusiv colaborarea pe o nouă tehnologie a reactoarelor mici modulare pe care americanii o dezvoltă, dar vorbind în principal de Reactoarele 3 și 4 vorbim de tehnologie CANDU 6, deci ceea ce România are în Unitatea 1 și Unitatea 2 în momentul de față”, a explicat, la Digi24, ministrul Economiei, Virgil Popescu.

”Finalizarea proiectului (de construcție a reactoarelor noi – n.r) va fi în 2030, iar retehnologizarea reactorului 1 va fi mai devreme, în 2027 se va termina. Extinderea perioadei de funcționare a Reactorului 1 este absolut esențială, în timp ce Reactoarele 3 și 4 ne-ar asigura practic independența energetică”, a adăugat ministrul.

Ziarist sportiv al Greatnews. A început la Evenimentul Zilei, în 2008. De atunci, a colaborat și cu HBO Club, Yahoo! News România și Sport News. Pe lângă materialele despre sport, abordează, cu precauție, și anumite știri externe.