Programul Prima Casă se modifică: „Va fi îndreptat spre zona socială”

FOTO: congerdesign/Pixabay.com
FOTO: congerdesign/Pixabay.com

Programul „Prima Casă” continuă și anul acesta și va avea un plafon de 2 miliarde de lei. Însă, până la sfârșitul lunii februarie, potrivit ministrului Finanțelor, Eugen Teodorovici, va avea o formă modificată și va fi mai social.

„Am prins ca plafon cam două miliarde de lei în acest an pentru programul ‘Prima Casă’, deci el va continua, numai că am spus că discuţiile acestea pe care le-am avut cu cei de la Banca Centrală au fost pentru a-l face mai social, mai îndreptat către zona socială.

Probabil că până la final de februarie vom avea forma propusă a fi modificată, dar nu se schimbă aspecte esenţiale. Nu. Finanţarea există, a fost bugetat, programul continuă. Până nu îl modificăm, va continua în aceeaşi parametri. Până la final de februarie o să ieşim, cred, cu o Hotărâre de Guvern”, a spus, duminică seara, la Antena 3, Eugen Teodorovici.

Ministrul a spus că principalele modificări vor viza aspecte legate de suprafața casei sau de veniturile celor care vor să acceseze programul „Prima Casă”.

„Mă refer la suprafaţa casei, la persoanele cu venituri mai mici. Este un program social la urma urmei. Nu îţi iei casă de 500 de metri pătraţi, prima casă, îţi iei o casă pentru familie atât cât poţi”, a mai spus Teodorovici.

Programul „Prima Casă” a început în anul 2009. Până la sfârșitul lunii octombrie 2018 s-au acordat peste 264.000 de garanții și promisiuni de garantare în valoarea de peste 23 de miliarde de lei. Numai anul trecut s-au acordat aproape 18.000 de garanții în valoare de 1,7 miliarde lei.

În ultimii doi ani s-a vorbit tot mai mult despre schimbarea programului Prima Casă. Reprezentanții Băncii Naționale au cerut Guvernului și anul trecut să introducă praguri de vârstă și de venit celor care solicită acest tip de credit.

Economistul BNR Valentin Lazea crede că programul nu a fost cu adevărat un program social. Lazea a precizat într-un raport că singurul aspect social pe care acest program îl asigură este un acces mai mare al persoanelor tinere la achiziţionarea unei locuinţe, ponderea debitorilor cu vârste de până în 35 de ani fiind mai mare în acest caz.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.