Profesorii sunt astăzi în grevă de avertisment timp de două ore

FOTO: coyot/Pixabay.com
FOTO: coyot/Pixabay.com

Federaţiile sindicale din Educaţie organizează, miercuri, între orele 11.00 şi 13.00, grevă de avertisment şi au anunţat că în acest interval nu vor avea loc activităţi cu elevii. Cadrele didactice trebuie, însă, să fie în şcoală, iar ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a făcut apel ca elevii să fie supravegheaţi.

Sindicatele din Educație, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”, transmit că începând cu 22 mai vor intra în grevă generală.

Peste 70% din profesorii din țară au votat intrarea în grevă. „Fac un apel către părinți să înțeleagă – și recomandăm în același timp – să ținem copiii acasă, pentru că sunt foarte multe situații în care 100% s-a votat pentru grevă”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI), în cadrul conferinței de presă.

Acesta a mai spus și că există riscul să fie dat peste cap calendarul examenelor naționale.

„Da, există riscul, o spunem responsabil, să se dea peste cap examenele naționale. Vina nu este a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. Ei trebuie să se gândească, a lor este vina dacă se va întâmpla, repet, să nu se dea examenele naționale sau decalarea (examenelor naționale – n.red).

De aceea, fac un apel către cei care au frâiele în această țară: să lase orgoliile și să se așeze la masă. Altfel, riscurile sunt majore. Se folosește termenul de înghețarea anului școlar. Ferească Dumnezeu! Dacă se va ajunge acolo, guvernanții vor plăti”, a mai spus Simion Hăncescu.

Și universitățile se alătură grevei naționale din 22 mai și „este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate”, spune Anton Hadăr, președintele Alma Mater.

„Chiar dacă Federația noastră are un procentaj mai mic de doar 40% în cadrul referendumului, procent care va fi îmbunătățit până la sfârșitul săptămânii când vom finaliza referendumul. Cei care au semnat pentru grevă participă la grevă,” spune Hadar.