Profesorii ieșeni cer înlăturarea lui Tudorel Toader: ”Este un demers necesar în reabilitarea credibilității instituției noastre”

FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Treizeci de profesori ai Universităţii ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) din Iaşi solicită Senatului instituţiei să demareze procedurile pentru revocarea din funcţia de rector a lui Tudorel Toader.

Toader se auto-suspendase din funcția de rector, după ce a preluat șefia Ministerului Justiției.

”Rugăm Senatul Universităţii să întreprindă toate măsurile necesare pentru revocarea din funcţia de rector (auto-suspendat) a domnului profesor universitar dr. Tudorel Toader, ca răspuns la numeroasele nemulţumiri interne legate de prejudiciul grav de imagine adus Universităţii, precum şi la aşteptările societăţii civile formulate prin iniţiativa celor 25 de grupuri civice”, se precizează în cererea semnată de 30 de profesori ai Universității ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași.

Aceștia mai susțin că universitatea ieşeană trebuie să rămână ”o instituţie europeană, democratică şi apolitică, în acord cu valorile pe care le promovează în actele de înfiinţare şi de funcţionare”.

”Deşi suntem conştienţi de dificultăţile legale ale acţiunii Senatului (suspendarea actuală a rectorului, demiterea rectorală gândită, în cadrul regulamentului, strict pe contractul de management, neavizarea noii Carte UAIC de către Minister), vrem totuşi să subliniem urgenţa unui asemenea demers – necesar în reabilitarea imaginii şi a credibilităţii instituţiei noastre. Ne dorim ca astfel să demonstrăm existenţa aici a unui corp academic care apără principiile şi valorile educaţionale”, au precizat profesorii ieşeni.