Profesorii ar putea intra în grevă generală. Care e cea mai mare nemulțumire

examen școală liceu bac
Sursa: giovannacco / pixabay.com

Sindicaliștii din învățământ amenință că vor intra în grevă generală dacă Guvernul nu va adopta ca bază de salarizare în educație salariul mediu brut pe economie. Dascălii transmit că vor recurge la mai multe tipuri de prost, iar dacă revendicările lor nu vor fi soluționate iau în calcul și o grevă generală înainte de încheierea anului școlar.

Federațiile sindicale sunt nemulțumite că din proiecul legii învățământului preuniversitar a fost eliminat un articol potrivit căruia „salarizarea personalului didactic de predare se realizează în mod progresiv, având la bază salariul mediu brut pe economie din anul bugetar încheiat, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic”.

Prin această modificare, un profesor debutant va avea un salariu net de aproximativ 3.900 de lei, mai mic decât a multor categorii de salariați cu studii inferioare celor ale cadrelor didactice, transmit sindicaliștii.

Sindicaliștii au în vedere pichetarea sediului Guvernului și a sediilor prefecturilor în lunile martie și aprilie, un marș de prost desfășurat la București în mai și declanșarea grevei generale în ultima decadă a lunii mai.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.