Producător agricol, despre fructe și legume cu substanțe toxice: Cei mai mulți sunt serioși, dar și cei serioși pot face greșeli

Cele mai gustoase roșii. Foto: Pixabay

Președintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a declarat că în România nu sunt laboratoare și alte metode de a certifica, într-un fel sau altul legumele. Mai exact, nu putem să spunem dacă acestea conțin sau nu substanțe toxice.

El a precizat că statul ar fi trebuit să investească şi să doteze Autoritatea Fitosanitară pentru a putea face verificări mai ample.

Ion Păunel a fost întrebat, joi, la Prima News, cum putem recunoaşte fructele şi legumele care conţin substanţe toxice.

„Când eram copii mergeam în grădină, înainte de a ne apuca de cules mâncam câte o roşie, câte un ardei. Erau alte timpuri. Sunt anumite indicii. Până nu avem acele laboratoare, diverse metode de a certifica într-un fel sau altul acele legume, nu putem să ne dăm cu părerea.

Statul ar fi trebuit să investească. În subordinea Ministerului Agriculturii avem o autoritate fitosanitară. Această autoritate fitosanitară este cea care ar trebui să fie răspunzătoare, cea care ar trebui să aibă echipe în teritoriu şi cea care ar trebui să fie dotată.

Dacă tu nu ai finanţat-o, având doar două laboratoare în ţară. Avem în judeţ opt angajaţi care merg la şapte mii de fermieri care sunt în programul Tomata”, a afirmat Ion Păunel.

El a precizat că şi fermierii care sunt serioşi pot face greşeli pentru că nu sunt instruiţi.

„De aici pleacă toate problemele. Şi fermierii, peste 80-90% sunt serioşi, dar şi cei serioşi pot face greşeli pentru că nu sunt instruiţi, nu au informaţia, nu este nimeni aproape de ei. Am creat cooperative, grupuri de producători, organizaţii de producători şi sunt slab finanţate şi acestea.

Am avut o schemă de calitate 2014-2020 câteva milioane de euro fiecare putea să acceseze de la trei mii la cinci mii de euro pentru a implementa aceste scheme de calitate.

Paşaportul producătorului de legume, atât în România, cât şi în statele UE şi non-UE, este acest certificat de GlobalGAP şi avem exemple de bună practică în România. Avem câteva reţele de retail care nu primesc fără acest GlobalGAP”, a explicat preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.