Procurorii ar putea începe investigații în scandalul facturilor umflate la energie

Cătălin Predoiu FOTO: gov.ro
Cătălin Predoiu FOTO: gov.ro

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, îi cere procurorului general al României, Gabriela Scutea, să investigheze „orice tip de activitate infracțională care ar putea fi desfășurată în contextul crizei energiei și a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie”.

Ministerul Justiției a anunțat joi că Predoiu i-a transmis procurorului general Gabriela Scutea o adresă prin care „a îndrumat” Ministerul Public să ia măsurile necesare, potrivit competenței legale, „pentru a descoperi, preveni și combate eficient orice tip de activitate infracțională ce ar putea fi desfășurată în contextul crizei energiei și a fenomenului asociat de majorare a facturilor la energie”.

Guvernul vrea să adopte săptămâna viitoare prin ordonanță noi sancțiuni în cazul furnizorilor de energie care emit în mod eronat facturi la energie și gaze, respectiv amenda pe cifra de afaceri.

Mihai Culeafa, vicepreședinte ANPC și cel care exercită acum atribuțiile de președinte la protecția Consumatorilor, a spus miercuri că începând din 6 ianuarie instituția a început controale la toți furnizorii de energie electrică și gaze din țară, fiind controlați până în momentul de față 37 de operatori economici cu unul sau două puncte de lucru în toată țara, unde au fost depistate câteva neconcordanțe în privința legii 259 privind plafonarea și compensarea prețurilor.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.