Probleme grave în transportul aerian. Aproape 200 de aeroporturi din Europa riscă insolvența

FOTO: bilaleldaou/Pixabay.com
FOTO: bilaleldaou/Pixabay.com

Aproape 200 de aeroporturi din Europa ar putea intra în insolvență în următoarea perioadă, dacă traficul de pasageri nu începe să își revină până la finele anului, potrivit Consiliului Internațional al Aeroporturilor.

Potrivit ACI Europa, 193 de hub-uri europene sunt considerate aeroporturi în pericol de insolvență. Activitatea economică a acestora creează direct și indirect 277.000 de locuri de muncă și contribuie la PIB-ul european cu 12,4 miliarde de euro.

Aeropoturile cu probleme economice sunt în principal cele mici regionale, cu mai puțin de 5 milioane de călători pe an.

„Cifrele publicate astăzi oferă o imagine deosebit de sumbră. La opt luni de la începutul crizei, aeroporturile europene îşi consumă lichidităţile pentru a rămâne deschise, iar veniturile sunt departe să acopere costul operaţiunilor, ca să nu mai vorbim de costurile de capital”, a declarat directorul general de la ACI Europe, Olivier Jankovec, citat de Agerpres.ro.

Datele ACI arată că traficul de pasageri la aeroporturile europene a scăzut cu 73% în ritm anual în septembrie, cu 172,5 milioane de pasageri pierduţi. Numărul total de pasageri pierduţi începând din luna ianuarie 2020 a ajuns în prezent la 1,29 miliarde.

„La mijlocul lunii octombrie, traficul de pasageri era cu 75% sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut, ajungând la o scădere de 80% în cazul aeroporturilor din UE, EEA. Elveţia. Marea Britanie, o traiectorie descrescătoare clară”, a spus directorul general Jankovec.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.