Principii și trucuri de economisire

Succesul financiar personal este parțial influențat și de abilitatea noastră de a economisi. Pentru cei mai mulți dintre noi, economisirea nu este  ceva ușor, este un proces care trebuie învățat și ceva la care trebuie să lucrăm în fiecare zi, lună după lună.

Tendințele vin și pleacă, însă când vine vorba de economisire, există câteva principii care nu se vor demoda niciodată. Este vorba de metode testate de sute de mii de oameni, care au reușit să-și formeze un obicei din a economisi.

Chiar dacă nu ați avut prea mult succes în a economisi până în momentul de față, aceste principii și trucuri vă pot ajuta să economiți bani cu mai multă ușurință:

  • Organizarea: definiți-vă obiectivele financiare: este mult mai ușor să economisiți dacă știți de ce o faceți. Fie că doriți să cumpărați o mașină, să plecați într-un concediu, sau pur și simplu vreți să puneți bani deoparte pentru zile negre, definirea obiectivului va fi de mare folos.
  • Deschideți-vă un cont de economii cu plată recurentă. Astfel suma pe care doriți să o economisiți va fi transferată automat în contul de economii, în fiecare lună la aceași dată (de exemplu, în ziua în care primiți salariul). Nu trebuie să fie vorba de o sumă mare. Ceva, oricât de puțin, este mai bun decât nimic.
  • Începeți să economisiți acum: niciodată nu este prea târziu sau prea curând pentru a începe – este un alt principiu important atunci când vine vorba de economisire.
  • Rămâneți disciplinați: într-o lume a consumerismului, economisirea este muncă grea. Toată ziua suntem bombardați de reclame și oferte, este foarte ușor să cădem pradă tentației. Disciplina este unul dintre cele mai importante principii ale economisirii.

Trucuri pentru a economisi mai mult

  • Evitați cheltuielile impulsive – aveți răbdare, căutați informații despre articolul respectiv și așteptați câteva zile înainte de a plasa comanda. Faceți deosebirea între dorință și necesitate.
  • Vindeți lucrurile de care nu mai aveți nevoie (mobilă, haine, electrocasnice, etc) și cumpărați second hand: este o modalitate foarte bună de a economisi, și în plus, este și o variantă mult mai sustenabilă, mai bună pentru mediu.
  • Cautați modalități de a evita risipă: atât când vine vorba de resurse precum utilități (energie electrică, apă, etc), alimente, produse nealimentare, cât și abonamente sau alte servicii.
  • Căutați prețul cel mai avantajos: datorită platformelor de comparare prețuri, acest procedeu este unul foarte simplu și ușor. Astfel de platforme sunt disponibile și pentru alte servicii. De exemplu, pe Moneezy puteți compara credite nebancare și alte produse financiare nebancare.
  • Pregătiți o listă de cumpărături și nu mergeți la cumpărături pe stomacul gol: diferite studii au dovedit că atunci când mergem la cumpărături flămânzi, cumpărăm mai mult decât avem nevoie.  Așadar, înainte de a pleca la cumpărături, pregătiți-vă o gustare și aruncați o privire în cămară și frigider pentru a afla de ce aveți nevoie.
  • Gătiți mâncare acasă: poate fi o activitate distractivă la care să participe toată familia, puteți inclusiv decide meniul și merge la cumpărături împreună. Ieșirile la restaurant ar trebui rezervate pentru evenimente speciale. În plus, mâncarea gătită acasa este deseori mult mai sănătoasă și gustoasă.