Principalele provocări cu care se confruntă un angajator în 2021 și planuri pentru 2022

Începutul pandemiei a adus vremuri greu de navigat în toate domeniile, inclusiv în viețile personale ale oamenilor de pretutindeni. Anul 2021 a implicat, de asemenea, o serie de măsuri și o adaptare forțată la noile situații, la fel de imprevizibile. Schimbările în muncă au avut un efect puternic asupra companiilor și angajaților, iar angajatorii au fost nevoiți să găsească cele mai bune soluții într-un mod creativ, dar și tehnic. De la măsuri de siguranță la flexibilitate și înțelegere, atitudinea înfață de business rămâneimplică, în continuare, deschisădere spre inovație. Odată cu apropierea anului 2022, se ridică anumite semne de întrebare: sunt angajatorii mai bine pregătiți? Au instrumentele necesare pentru a depăși provocările? Iată câteva detalii despre aceste aspecte:

Soluții pentru reconfigurarea spațiilor de lucru

Regândirea și reconfigurarea spațiilor de lucru reprezintă o necesitate care vizează protecția sanitară a angajaților. Dacă își doresc să reia activitatea de la birou, angajatorii trebuie să-și asume un nou plan al zonelor de lucru, dar și al celor de relaxare. Ce trebuie să aibă aceștia în vedere, în mod special:

Organizarea spațiilor comune deschise

În cadrul spațiilor de lucru gândite sub formă de open space, birourile trebuie amenajate astfel încât să existe suficient spațiu între acestea. Distanțarea fizică este încă esențială pentru prevenirea răspândirii virusului, iar în timp, se va recurge la aceste schimbări pentru a fi evitate alte urgențe sanitare.

Optarea pentru sisteme touch-free

Suprafețele atinse în mod repetat au ridicat mereu riscul de a contracta anumite bacterii sau virusuri, dar acum există un focus semnificativ pe această temă. Angajatorii pot opta pentru sisteme touch free atât în cazul lifturilor, cât și al ușilor sau al produselor de igienizare a mâinilor.

Integrarea sistemelor de inteligență artificială

În domeniile care implică densitate ridicată în spațiul de lucru și interacțiune repetată între angajați, organizațiile trebuie să implementeze măsuri care încurajează o activitate cât mai sigură. În special în perioadele cu volum mare de muncă, este esențial să existe sprijin din partea tehnologiei la care se poate apela în momentul de față.

Viitorul muncii va fi puternic influențat de măsurile adoptate în prezent, iar o cunoaștere cât mai bună a nevoilor și posibilităților va lăsa o amprentă pozitivă.

Reticența angajaților față de revenirea la birou

Angajații ar putea, în prezent și în viitor, să fie reticenți față de revenirea la birou, din diferite motive. Aceștia pot invoca nesiguranța față de munca în echipă în condițiile actuale, preferința de a munci de acasă sau dorința de a beneficia de mai multă flexibilitate din partea angajatorului. În aceste situații, angajatorul trebuie să ofere toate condițiile necesare pentru a-și încuraja colectivul să aibă încredere în măsurile implementate. 

IMMUNE Building Standard™ este o certificare pe care o au la îndemână organizațiile care caută soluții inovative și de viitor. Sănătatea clădirilor, transformarea biroului și sustenabilitatea acestora sunt elemente încurajate de standardul IMMUNE™ și evidențiate practic prin 135 de măsuri. Acestea privesc ariile sanitare, de inginerie, arhitectură și operaționale. Printre clădirile care au aplicat pentru  această certificare, pentru a-și continua activitatea într-un spațiu cu performanțe reale pentru sănătate, care să permită o experiență sănătoasă, se numără și proprietățile Genesis Property, compania românească fondată de antreprenorul Liviu Tudor.

Regândirea obiectivelor și strategiilor de business

Prezentul este într-o continuă schimbare pentru a pregăti un viitor adaptat la situații neprevăzute și cu deschidere spre inovație. Ce măsuri trebuie să se afle în planul de afaceri și de strategie pentru anul 2022:

  • automatizarea;
  • digitalizarea;
  • schimbarea strategiei organizaționale;
  • accentul pe sănătate, sustenabilitate și wellbeing;
  • perspectiva inovativă.

Perspectiva este un element important în adaptarea la lumea post-pandemie. Munca este esențială, iar oamenii au nevoie de încurajare, flexibilitate și înțelegere pentru a fi productivi. Pandemia a pus la încercare businessuri din diferite domenii, însă antreprenorii care au îmbrățișat nevoia de schimbare au reușit să supraviețuiască, iar acum pot profita de oportunitatea de dezvoltare.

Provocările angajatorilor impun cât mai multe idei creative, dar și puternice din punct de vedere strategic. Nevoile de colaborare și de apartenență la o comunitate vor aduce mereu colectivul împreună, dar spațiul în care acesta muncește trebuie să respecte cele mai înalte standarde.

Sursa foto: pexels.com