Primul oraș din România care se va încălzi cu tehnologia hidrogenului verde

FOTO: ri/Pixabay.com
FOTO: ri/Pixabay.com

Oradea ar putea deveni primul oraș din România în care locuințele vor fi încălzite cu tehnologia hidrogenului verde. Este vorba despre un proiect al CET Oradea, care și-a propus să investească 127 de milioane de lei pentru realizarea unei instalații de producție a hidrogenului verde.

Compania plănuieşte să se doteze cu o instalație de producție hidrogen cu o capacitate de 10 MW, dar și de stocare a acestui gaz care, în ameste cu gazul metan, va produce energia termică necesară încălzirii locuințelor din Oradea.

Instalaţia va fi compusă dintr-un ansamblu electrolizor unde în fiecare oră se vor produce 2.000 metri cubi de hidrogen (circa 180 kg pe oră) și un ansamblu de stocare, compus din 20 de rezervoare, unde gazul va fi comprimat. Pentru 1.000 metri cubi de gaz, se vor consuma 1.300 litri de apă luați din râul Crișul Repede care, înainte să fie introdusă în instalaţie, va fi tratată.

„Fabrica” de hidrogen nu va fi poluantă deoarece va funcţiona strict pe bază de apă care, după procedura de electroliză nu va avea nevoie de alte tratamente, şi va putea fi deversată în Criș.

Pentru a „desface” hidrogenul din apă, Termoficare Oradea va folosi curent obținut din energia soarelui și captat în panouri fotovoltaice. Pentru început se va folosi energia electrică produsă de oraș, prin panourile proprii, iar dacă nu va fi suficientă, compania va cumpăra energie similară produsă de alții.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.