Primul județ din România care începe testarea în masă a populației

islanda teste
Foto: cdz / pixabay.com

Direcția de Sănătate Publică Alba a anunțat că va realiza zilnic, începând de săptămâna viitoare, câte 4.000 de teste, prin metoda ”pooling”, bazată pe protocoalele internaționale ale Organizației Mondiale a Sănătății.

DSP Alba va începe testarea pe scară largă a populației pentru început în reședința de județ, Alba Iulia.

Alba este un județ puțin afectat de pandemia de coronavirus, până acum fiind depistate 171 de cazuri de infectare și 10 decese.

”Spre exemplu, va putea fi testat câte un membru din fiecare familie de pe o anumită stradă. Epidemiologii DSP Alba vor elabora un plan de testare propriu-zis, care va fi anunțat public la momentul oportun”, au precizat reprezentanții DSP Alba, citați de Știrile Pro TV.

Metoda ”pooling” a fost stabilită pe baza indicațiilor specialiștilor Organizației Mondiale a Sănătății și va fi implementată în Alba cu ajutorul sponsorizărilor ce provin de la primării sau firme private.

”Această metodă presupune amestecul de 8, 16 sau 32 probe recoltate de la tot atâţia subiecţi, astfel că se poate ajunge la testarea chiar şi a 4.000 de persoane pe zi. În acest demers, DSP Alba colaborează şi cu cercetători români, pentru îndrumare şi consultanţă”, se menţionează într-un comunicat al instituției.

Într-o primă fază, testarea se va adresa angajaţilor din instituţiile publice din municipiul Alba Iulia care sunt mai expuși infectării cu COVID-19.

Până în prezent, în județul Alba au fost efectuate, în total, mai puțin de 7.000 de teste.