Primul caz de infecție, în România, cu noua tulpină de coronavirus din Marea Britanie

test coronavirus
Foto: Herney / pixabay.com

O femeie din Giurgiu, care nu a călătorit în străinătate și care nu este internată, a fost confirmată ca fiind infectată cu noua tulpină de coronavirus înregistrată prima dată în Marea Britanie. Potrivit medicului Cătălin Apostolescu, purtător de cuvânt al Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, femeia are o formă ușoară de COVD-19 și se tratatează acasă.

Pacienta are 28 de ani și a fost la spital pentru analize pe 3 ianuarie. „Din datele pe care le avem nu a călătorit în afara țării. Urmează ca DSP să facă o anchetă epidemiologică amănunțită”, a declarat medicul Cătălin Apostolescu, la B1 TV.

Cercetătorii se tem că noua tulpină de coronavirus identificată în Marea Britanie i-ar putea infecta mai ușor pe copii, relatează publicația The Independent.

Profesorul Neil Ferguson, de la Colegiul Imperial din Londra, a declarat pe 21 decembrie că datele strânse până acum arată că noua tulpină de coronavirus răspândită în sud-estul țării are o rată de infecție semnificativ mai mare din punct de vedere statistic în rândul copiilor decât tulpinile cunoscute până acum.

„Există indicii că are o tendință mai mare de a infecta copiii. Acest fapt ar putea explica unele diferențe. Nu am stabilit niciun fel de cauzalitate, însă putem vedea [schimbările – n.r.] în datele existente”, a spus el.

Ferguson a mai explicat că în ultimele 5-6 săptămâni cercetătorii au văzut că proporția copiilor sub 15 ani infectați cu noua tulpină este semnificativ mai mare decât cu celelalte tulpini ale virusului.

„Nu spunem că este un virus care îi atacă în mod special pe copii, însă știm că COVID nu era așa de eficient în a-i afecta pe copii precum pe adulți”, a menționat și cercetătoarea Wendy Barclay, membru într-un grup de experți care consiliază Guvernul britanic.

Ea a mai spus că noua tulpină poate să se conecteze mai ușor cu celulele umane pentru a le infecta, ceea ce înseamnă că dacă până acum virusul se „chinuia” să îi infecteze pe copii, acum ei pot fi infectați cam la fel de ușor precum adulții.

Acum, oamenii de știință vor să studieze dacă vaccinurile aprobate până acum vor fi eficiente și împotriva noii tulpini.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.