Primul campus studențesc independent energetic din România

campus
Foto: Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași

Un campus studenţesc din Iaşi este primul complex din ţară care nu mai are grija facturilor la căldură şi electricitate. Cu 14,6 milioane de euro şi două cogeneratoare pe gaz, campusul studenţesc „Tudor Vladimirescu” produce energie şi căldură atât pentru consum propriu, cât şi pentru vânzare în sistemul naţional.

Astfel, peste 1,5 milioane de lei rămân în bugetul campusului. Studenţii au cel mai mult de câştigat, pentru că plătesc mai puţin pentru cazare.

În anul 2010, Universitatea Tehnică din Iași, în administrarea căreia este campusul, a câştigat un proiect european prin care a obţinut 14,6 milioane de euro. Un sfert din sumă s-a dus către sistemul de instalaţii care produce curent electric şi căldură.

„Motorul de 1,2 MW pe oră produce atât energie termică, cât şi energie electrică (…) prin arderea gazului metan”, a explicat Bogdan Budeanu, director al Direcţiei de Servicii Studenţeşti, citat de digi24.ro.

Instalaţia funcţionează de la sfârşitul anului trecut, iar economiile făcute până acum i-au permis conducerii campusului să micşoreze taxele de cazare pentru studenţi. „Faţă de anul trecut se simt deja reducerile. Poate cu 10 la sută pe lună este mai mică faţă de anul trecut taxa de cămin”, a explicat Budeanu.

instalatie
Datorită noii instalații, studenții plătesc mai puțin. Foto: digi24.ro

„Sunt condiţii nu de cămin, ci de hotel de trei stele”

17.000 de studenţi locuiesc în campusul Universităţii Tehnice. Din banii primiţi de la Uniunea Europeană au fost modernizate 12 dintre cele 21 de cămine.

Studenții sunt mulțumiți. „Sunt condiţii nu de cămin, ci de hotel de trei stele, zic eu, cel puțin”, a povestit un student. Un altul a arătat că plătește cazarea între 50 și 150 de lei pe lună, în funcție de sezon, și recunoaște că sunt condiții foarte bune față de alte cămine.

Conducerea Universităţii intenţionează să modernizeze şi celelalte cămine şi să lege clădirile celor 11 facultăţi la instalaţia de alimentare cu energie electrică şi căldură.

„Noi, cu modulele de cogenerare pe care le avem din primul proiect, putem să asigurăm atât apa caldă, cât şi căldura şi energia electrică pentru întreaga platformă didactică a Universităţii. Am dori prin noul proiect să ne aducem şi corpuri de transformare şi tot ce ne trebuie, astfel încât tot ce producem noi în campus prin module de cogenerare să utilizăm în toată Universitatea”, a declarat Ștefan Grigoraș, prorector la Universitatea Gh. Asachi din Iaşi.

Acum, conducerea Universităţii aşteaptă o aprobare de la Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei pentru a putea scoate la licitaţie curentul pe care-l produce în campus. Preţul de pornire este estimat la 0,18 lei pentru un kilowatt.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.