Primul avion supersonic românesc prinde aripi

Cabina_avionului_supersonic_romanesc_ridicata
Un elicopter Mi-17 a ridicat cabina până la 700 de metri / ARCA

Cabina avionului supersonic IAR-111 Excelsior, care ar urma să trimită o rachetă pe Lună, a fost testată cu succes în zbor, deasupra Mării Negre, de Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică (ARCA).

În dimineața zilei de luni, un elicopter a ridicat cabina presurizată a avionului la altitudinea de 700 de metri. După aceea, elicopterul a eliberat cabina și a fost declanşat motorul rachetă al paraşutei de recuperare, care a adus cabina pe suprafaţa mării.

„Cabina a amerizat după un zbor perfect, datele indicând calificarea cabinei pentru zbor la bordul supersonicului IAR-111”, a declarat Dumitru Popescu, coordonatorul proiectului.

Apoi, cabina a fost recuperată din mare de același elicopter. Ea este realizată din materiale compozite, are o greutate de peste 500 de kilograme şi poate primi un echipaj de două persoane: un pilot și un navigator.

Cabina_avionului_supersonic_romanesc
Cabina purtată de o parașută a amerizat în Marea Neagră / ARCA

Primul avion supersonic românesc, dezvoltat la Râmnicu Vâlcea

Avionul a fost proiectat pentru a înlocui baloanele folosite până acum de ARCA pentru a  transporta racheta deasupra atmosferei. Din cauza baloanelor, lansarea rachetei spațiale Helen a fost amânată de două ori, iar echipa a decis acum să le înlocuiască printr-un avion supersonic. IAR-111 Excelsior este dezvoltat la Râmnicu Vâlcea, unde o echipă de 15 oameni lucrează la partea tehnică. Avionul va ajunge la viteza de 1.900 de km/h atunci când va purta o rachetă şi la 3.500 de km/h fără rachetă.

Avionul IAR-111 Excelsior va fi folosit de către ARCA pentru lansarea rachetei Haas II, în cadrul competiţiei de astronautică Google Lunar X Prize, dar şi pentru dezvoltarea tehnologiilor pentru industria turismului spaţial. Potrivit asociației, testele de zbor pentru supersonicul IAR-111 Excelsior vor începe în anul 2012.

Testarea la zbor a cabinei poartă numele de „Misiunea 6” și a fost organizată de ARCA în colaborare cu Inspectoratul General al Aviaţiei și cu Grupul de Nave Mangalia.

Un roboțel pentru 20 de milioane de dolari

Google Lunar X Prize este o competiție spațială organizată de Fundația X Prize și sponsorizată de Google. În cadrul ei, mai multe echipe sponsorizate numai din fonduri private concurează pentru a trimite pe satelitul natural al Terrei un robot care să fie capabil să se miște pe suprafața lunară cel puțin 500 de metri și să transmită pe Pământ fotografii și filme de bună calitate. Prima echipă care va reuși va primi 20 de milioane de dolari, în timp ce locul II va fi răsplătit cu cinci milioane de dolari.

ARCA este o organizație nonguvernamentală care dorește să câștige competiția Google Lunar X Prize și să lanseze în cosmos prima rachetă românească. Programul ARCA pentru competiţia Google Lunar X Prize este finanţat din surse private, cu sprijinul BRD-Groupe Société Générale, System Plus şi Calor.

Cabina_avionului_supersonic_romanesc_ridicata_de_elicopter
Cabina viitorului IAR-111 Excelsior / ARCA