Primele date după recensământ. Câți locuitori are România

FOTO: Free-Photos/Pixabay.com
FOTO: Free-Photos/Pixabay.com

Președintele Institutului Național de Statistică (INS), Tudorel Andrei, a prezentat câteva date care au rezultat din recensământul general al populației. „Aproximativ 19 milioane e populația aflată pe teritoriul României”, a declarat acesta, la Realitatea TV. La recensământul din 2011, populația stabilă era de 20,12 milioane.

De asemenea, acesta a mai spus că este pesimist în ceea ce privește evoluția demografică. „În 2020, la 143 de pensionari aveam 100 de copii sub 15 ani. Înseamnă dezechilibre majore la pensii și pe piața muncii. Nu mai e piramida vârstelor, e o bază mică”, a spus Tudorel Andrei.

Președintele INS a mai spus și că în afara țării sunt aproximativ 4 milioane de români, citând un raport al ONU. O altă observație în urma referendumului ar fi că orașele reședință de județ își reduc populația și a început să crească în localitățile limitrofe.

De asemenea, 600.000 de locuințe secundare nu sunt ocupate. „Căutăm explicații, cum se poate întâmpla așa ceva”, a mai spus Tudorel Andrei.

El a mai spus că 95% din populația estimată a țării a completat chestionarele de recensământ. ”Mai puțin de 5% nu au oferit informațiile. Aproape 47% din populație a completat chestionarele online, noi aveam 35% ca țintă”, a adăugat Tudorel Andrei.

Oficialul român a mai spus că 46% din populație trăiește în mediul rural.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.