Primarul care a modernizat radical o comună din România, dat afară din PSD

Primarul din Ciugud, alături de Dacian Cioloș FOTO: Facebook
Primarul din Ciugud, alături de Dacian Cioloș FOTO: Facebook

Gheorghe Dămian, primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din România, care a fost și vicepreședinte PSD Alba, a fost exclus din partid.

Dămian, care este și unul dintre cei mai longevivi primari ai partidului din județ, a anunțat, miercuri, într-o conferință de presă, că excluderea sa din PSD a fost aprobată recent de conducerea centrală a partidului, după ce o propunere în acest sens a fost făcută în urmă cu un an de către organizația județeană.

Acesta a mai adăugat și că va rămâne independent, nu va contesta decizia, însă a criticat faptul că nu i s-a oferit dreptul la apărare, iar hotărârea a fost luată „noaptea ca hoții”.

„În 22 ianuarie 2018, Comitetul Executiv Naţional al PSD a aprobat excluderea mea şi a domnului Ioan Florea, consilier judeţean, la mai bine de un an de când Comitetul Executiv Judeţean al PSD, sub conducerea preşedintelui interimar, domnul Ioan Dîrzu, a decis într-o seară, târziu, într-o şedinţă în care nici măcar nu am fost invitat, nu mi s-a dat voie să mă apăr, ştim foarte bine că şi cel mai mare criminal are dreptul la apărare în lumea aceasta, şi am fost, practic, exclus din partid «noaptea, ca hoţii»” a spus Gheorghe Dămian, potrivit News.ro.

O comună-exemplu în România

În primăvara anului 2016, comuna Ciugud, din județul Alba, era dată ca exemplu de bună administrare. Primarul a reușit să atragă bani pentru asfaltarea străzilor, iluminat public sau piste de biciclete.

Mai mult, localitatea are internet gratuit în parcuri și drumuri agricole asfaltate. Toate aceste investiții inteligente au dus și la o creștere demografică. În vreme ce multe sate din România se confruntă cu depopularea și cu îmbătrânirea populației, aproape 500 de oameni au plecat de la oraș și s-au stabilit în comună în ultimii ani.

În numai 8 ani, populația comunei a crescut de la 2.700 la 3.200 de oameni. Noii localnici sunt, în cea mai mare parte, foşti orăşeni din Alba Iulia, oraș care se află la 10 kilometri de Ciugud. Oamenii au preferat să se mute într-o localitate mai liniștită, deși continuă să lucreze în orașele din împrejurimi.

Ales cu o majoritate covârșitoare

„85% dintre cetățenii care și-au exercitat dreptul de vot mi-au încredințat un nou mandat de primar și, în același timp, mi-au dat binecuvântarea de a duce mai departe misiunea pe care am început-o acum 16 ani. Oricât ar fi fost de previzibil, rezultatul m-a emoționat”, a scris Gheorghe Dămian, pe pagina sa de Facebook.

Dămian a obținut al cincilea mandat de primar în comuna Ciugud, acolo unde prezența la vot a fost de 75%. A convins după ce a reușit să atragă fonduri europene pentru investiții în valoare de aproximativ 16 milioane de euro.

În ultimii ani, în Ciugud s-au asfaltat și drumurile agricole. S-au făcut piste de biciclete și a fost extins sistemul de iluminat public. S-au tras gaze, există canalizare, iar internetul este gratis în parcuri. Tot aici, localnicii își pot plăti impozitele și taxele locale pe internet și pot solicita, tot online, eliberarea unor documente de la Primărie.

„Banii europene nu au culoare politică”

O parte din energia electrică din comuna administrată de Damian este produsă din surse nepoluante, prin intermediul unor instalații eoliene și sisteme de panouri fotovoltaice.

Tot în Ciugud a fost creată și o zonă industrială, unde 20 de investitori oferă aproximativ 700 de locuri de muncă.

În proiectele primarului de la Ciugud intră construirea unei săli polivalente, a unei grădinițe și a unui teren de golf.

„Am învăţat în perioada 2007-2013 că banii europeni sunt cei mai siguri bani şi că aceştia nu au culoare politică. Drept pentru care vom încerca în continuare să atragem aceste fonduri în noua perioadă de implementare 2014-2020. Încercăm să aducem locuitorilor din comună standardul de viaţă normal pentru anii în care trăim”, declara, anul trecut, primarul din Ciugud, pentru jurnaliștii de la Adevărul.

Dacian Cioloș a lăudat, în 2016, în timpul mandatului de premier, comuna condusă de Gheorghe Dămian pentru eficiența de atragere a fondurilor europene.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.