Prima Universitate de Științe ale Vieții din România

FOTO: USAMV IASI/Youtube
FOTO: USAMV IASI/Youtube

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași a devenit, printr-o hotărâre de guvern, Universitatea de Științele Vieții ”Ion Ionescu de la Brad” din Iași.

Potrivit rectorului universității, prof. dr. univ. Gerard Jităreanu, au fost modificte programele de studii și au devenit interdisciplinare, focalizare pe industria modernă, dar păstrând și o parte din cele de bază.

„Am constatat că se suprapune deja curricula peste cea a universităţilor care au schimbat denumirea. Acest lucru s-a produs în ultimul deceniu şi, ca universitate, putem să ne încadrăm perfect în acea Ligă Europeană.

Suntem primii din România care am făcut această schimbare, sperăm că va fi de bun augur, este o nouă provocare pentru noi, cadrele didactice, sperăm că va fi în folosul studenţilor şi a viitorilor studenţi. (…)

Nu schimbăm doar denumirea, ci vrem o dezvoltare mult mai intensă a infrastructurii pentru învăţământ şi cercetare: anul trecut am alocat o sumă cu 25% mai mare decât în anul precedent pentru investiţii, dintre care 62% din venituri proprii.

În 2021 avem depuse proiecte care se găsesc în diferite faze de apropare în valoare de peste 80 de milioane de euro pentru laboratoare, cercetare, baze de practică – fermele noastre”, a declarat rectorul Jităreanu, pentru ziaruldeiasi.ro.

Istoricul USV Iaşi a început în 1912, când s-a înfiinţat Secţia de Ştiinţe Agricole în cadrul Universităţii din Iaşi, în 1933 luând naştere Facultatea de Ştiinţe Agricole. Institutul Agronomic din Iaşi s-a înfiinţat în 1948, devenit apoi Universitatea Agronomică, potrivit ziaruldeiasi.ro.

 

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.