Prima țară din UE care renunță la toate restricțiile și se întoarce „la viața pe care o știam înainte de coronavirus”

femeie oraș fericire
Foto: Snap / pixabay.com

Danemarca devine de marți, 1 februarie, prima țară din Uniunea Europeană care a renunțat la toate restricțiile împotriva COVID-19, în ciuda numărului uriaș de cazuri înregistrate în continuare, anunță agenția de presă AFP, citată de France 24.

Țara se bazează pe rata mare de vaccinare a populației și pe faptul că varianta Omicron este mai blândă.

Concret, Danemarca renunță la purtarea măștilor de protecție, la certificatul COVID și la limitele orare impuse barurilor și restaurantelor.

Și cluburile de noapte se redeschid de astăzi. Nu va mai exista limită de persoane la interior.

Danemarca înregistrează în continuare multe cazuri de infectări cu SARS-CoV-2 (în jur de 40.000-50.000 pe zi), însă rata vaccinării este și ea foarte mare: 83% din întreaga populație a statului a primit cel puțin o doză, 81% două doze, iar 60% trei doze.

Luându-i în calcul și pe cei care au avut COVID recent, autoritățile estimează că 80% din populație e protejată împotriva unor forme severe de boală, mai notează AFP.

Săptămâna trecută, premierul Mette Frederiksen a declarat că Danemarca se va întoarce „la viața pe care o știam înainte de corona”.

Autoritățile nu mai pun atât de mult accent pe testare, și mai degrabă îi sfătuiesc pe cei care au simptome să stea acasă. La ora actuală, autoritățile din domeniul sănătății le recomandă celor pozitivi să se izoleze pentru 4 zile. Contacții direcți nu mai trebuie să se izoleze.

Măștile de protecție și certificatul COVID mai sunt recomandate pentru vizitele în spitale, pentru a-i proteja pe cei vulnerabili.

Singurele restricții rămân la graniță.

Cetățenii din UE care pot să demonstreze că sunt vaccinați cu doza booster, fie vaccinați cu doza a doua în urmă cu maximum 270 de zile (9 luni), fie cu o doză în urmă cu maximum 284 de zile (în cazul vaccinurilor ce se administrează într-o doză) – pot intra în Danemarca fără să aibă nevoie de test sau de izolare.

De asemenea, cei care au fost infectați în ultimele 180 de zile, dar nu mai recent de 11 zile, pot intra în Danemarca fără să aibă nevoie de test.

Ceilalți cetățeni din UE, care nu se încadrează în condițiile de mai sus, trebuie să prezinte fie un test PCR negativ (nu mai vechi de 72 de ore), fie un test antigen negativ (nu mai vechi de 48 de ore) la intrarea în țară.

Țara a mai ridicat restricțiile și în septembrie 2021, însă ulterior a reintrodus o parte din ele în noiembrie din cauza creșterii numărul de cazuri din valul Omicron.

Foto: StockSnap / pixabay.com

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.