Prima reacție adversă foarte rară de la vaccinul Pfizer raportată în România. O doctoriță a suferit o paralizie facială temporară

vaccinare
James Gathany / Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library (PHIL) via Wikimedia Commons

Ministerul Sănătății anunță că s-a înregistrat prima reacție adversă rară în România la vaccinul Pfizer. O doctoriță în vârstă de 32 de ani, din județul Vâlcea, care a s-a vaccinat, a dezvoltat o paralizie facială temporară după a doua doză de vaccin Pfizer BioNTech.

Reprezentanții Ministerului Sănătății spun că în acest moment pacienta se află într-o stare de sănătate bună, iar rezultatele analizelor nu arată modificări patologice.

Reacția adversă avută, potrivit prospectului vaccinului BioNTech Pfizer (Comirnaty), este una rară, care se manifestă și la alte tipuri de vaccinuri, precizează Ministerul Sănătății.

Paralizia facială periferică acută este cuprinsă în prospectul vaccinului Pfizer, la reacții adverse rare (≤1/10000 și <1/1000).

La începutul acestei săptămâni, a șaptea tranșă de vaccinuri Pfizer/BioNTech a sosit în România.

Începând cu 6 februarie vor fi administrate în centrele de vaccinare și serurile de la Moderna, care folosesc aceeași tehnologie ca în cazul vaccinurilor Pfizer/BioNTech. De asemenea, urmează

să ajungă în România și 1,3 milioane de doze de vaccin AstraZeneca, până la sfârșitul lunii martie.

„Cu privire la dozele de vaccin produse de către Pfizer BioNTech, până la sfârşitul lunii martie rămâne în jur de 2,5 milioane de doze. Cu privire la dozele produse de către compania Moderna, aşa cum ştim săptămâna trecută am fost anunţaţi de către compania Moderna că va exista o reducere de 20% în dozele livrate de pe parcursul lunii februarie, care însă vor fi recuperate până la sfârşitul lunii martie şi vorbim aici de un total de 430.000 de doze.

Începând cu data de vineri mai avem un nou vaccin produs de către AstraZeneca, care, din estimările pe care le avem până în acest moment pentru februarie şi martie, României îi vor reveni 1,3 milioane de doze. Pentru luna februarie vom primi în jur de 800.000 de doze, cel mai probabil în trei tranşe”, a spus Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.