Prima mână artificială care îi permite pacientului să simtă: „A fost incredibil”

mana_bionica
Foto: Captură Youtube

Oamenii de știință au creat o mână bionică ce îi permite pacientului să simtă senzații cu ajutorul degetelor, relatează BBC.

Mâna artificială a fost folosită de un bărbat din Danemarca, Dennis Aabo. El a putut să simtă ce avea în mână cu ajutorul unor senzori conectați la nervii din partea superioară a brațului său. Bărbatul în vârstă de 36 de ani, care și-a pierdut mâna stângă într-un accident în urmă cu aproape zece ani, a spus că noua sa mână este „uimitoare”.

În timpul testelor desfășurate în laborator el a fost capabil să identifice forma și duritatea unor obiecte pe care le-a ținut în mâna bionică (în timp ce era legat la ochi). Mai multe informații despre această realizare au fost publicate în jurnalul „Science Translational Medicine”.

Proiectul a fost realizat de o echipă internațională, care a inclus experți în robotică din Italia, Elveția și Germania.

„Este pentru prima dată când o persoană fără un membru a experimentat senzația atingerii în timp real cu ajutorul unei proteze”, a declarat profesorul Silvestro Micera de la Școala Politehnică Federală din Lausanne.

În acest caz, progresul științific nu constă în proteza în sine, ci în partea sa electronică și în programele care i-au permis mâinii să transmită un feedback senzorial către creier.

„Am putut să simt ce făceam fără să mă uit”

Micera și echipa lui au pus senzori pe mâna artificială care puteau să detecteze și să măsoare informațiile legate de atingerea obiectelor. Folosind algoritmi, oamenii de știință au transformat semnalele electrice emise de senzori într-un impuls pe care nervii îl puteau interpreta.

În cadrul unei operații desfășurate la Roma, patru electrozi au fost implantați pe nervii din partea superioară a brațului pacientului. Aceștia au fost conectați la senzorii artificiali din degetele protezei, permițând ca informațiile legate de atingere să fie transmise spre creier. Aabo a petrecut o lună în laborator pentru a participa la diverse teste.

„Cea mai mare diferență a fost aceea că atunci când am apucat ceva, am putut să simt ce făceam fără să mă uit. Puteam să îmi folosesc mâna pe întuneric. A fost incredibil să pot să simt dacă obiectele erau moi sau dure, rotunde sau cu muchii drepte”.

Deocamdată, mâna bionică este un prototip, iar din cauza restricțiilor de siguranță impuse testelor clinice, Aabo a fost supus ulterior unei alte intervenții chirurgicale în cadrul căreia i-au fost scoși senzorii.

„Este un erou. Ne-a dat o lună din viața lui și a făcut două operații implicate de testarea dispozitivului. Îi suntem foarte recunoscători”, a spus profesorul Paolo Rossini, neurolog la Spitalul Universitar „Agostino Gemelli” din Roma.

 

„Imaginează-ți cum ar fi să ridici un ou fără să simți nimic”

„A fost un moment foarte emoționant când, după ore nesfârșite de teste, Dennis s-a întors spre noi și ne-a spus: „Este magic! Pot să simt cum strâng mâna!””, a povestit Stanisa Raspopovic, un alt membru al echipei.

„Această tehnologie îi va permite celui care o folosește să știe cât de ferm ține în mână un obiect, ceea ce este vital pentru a utiliza obiecte fragile – imaginează-ți cum ar fi să ridici un ou fără să simți nimic cu degetele tale”, a explicat Alastair Ritchie de la Universitatea din Nottingham, specialist în biomateriale și bioinginerie.

Echipa internațională de cercetători încearcă acum să găsească modalități pentru a reduce dimensiunile acestei tehnologii, astfel încât ea să poată fi folosită în casă.

„Trebuie să scăpăm de cablurile externe și să le facem total implantabile”, a spus profesorul Thomas Stieglitz, de la Universitatea din Frieburg, Germania, al cărui laborator a creat electrozii ultra-subțiri implantați în brațul pacientului.

Oamenii de știință cred că ar mai putea trece un deceniu până când mâna bionică senzorială va putea fi comercializată. Cercetătorii mai spun că în viitor ar putea fi create proteze și mai sensibile, care să detecteze textura și temperatura unui obiect.

Dacă v-a plăcut acest articol și doriți să fiți la curent cu lucrurile bune care se întâmplă în România și în lume, alăturați-vă, cu un Like, comunității de cititori de știri pozitive de pe pagina noastră de Facebook.