Prima dată în Munții Măcin. Bătrânii Dobrogei mi-au deschis poarta spre lumea de acum 300 de milioane de ani

rapiță munții măcin dobrogea
Priveliște de pe un versant al Muntelui Consul. Foto: Andreea Dogar

Dobrogea, cu zilele ei însorite și mirosul de mare, cu delta, munții bătrâni, lacurile, țărmurile și falezele ei argiloase de culoare gălbuie, mi-a fost dragă dintotdeauna.

Nu doar pentru natură, dar și pentru mozaicul etnic și diversitatea culturală de aici: de la geamiile turcilor la lotcile lipovenești, de la casele cu acoperișuri de stuf din deltă la satele de tătari, micul teritoriu cuprins între Dunăre și Marea Neagră mi s-a părut un adevărat caleidoscop. Oriunde te uiți vezi o altă culoare, o altă piesă strălucitoare, vie, care reflectă, în mic, frumusețea lumii în care trăim.

Îmi amintesc și acum când asprul nostru profesor de geografie din clasa a V-a, domnul Țuță, m-a scos la lecție și m-a întrebat „unde se află cel mai nou și cel mai vechi pământ al țării?”. Am răspuns că cel mai nou pământ se formează în Delta Dunării, iar cel mai vechi e în Munții Măcin, dar profesorul nu a fost mulțumit. „Păi și astea două unde sunt?”, a replicat el puțin iritat, înconjurând rapid cu arătătorul spațiul dintre mare și Dunăre. „Dobrogea”, am zis eu repede. Domnul Țuță mi-a dat 10 până la urmă și a zis ceva de genul că „îmi merge mintea”, dar nu suficient de repede și că „mă prind greu”.

cheile dobrogei parcul eolian fântânele cogealac
De pe Cheile Dobrogei se vede foarte bine parcul eolian de la Fântânele-Cogealac, cel mai mare din România

Vrei să afli când publicăm un nou articol despre munții din România? Te așteptăm în grupul de WhatsApp al pasionaților de drumeții „Pe cărări de munte”.

Deși fusesem în Dobrogea de zeci de ori – la mare sau în deltă – până acum două săptămâni nu ajunsesem niciodată în Munții Măcin. Dar cei mai vechi munți din România, cu crestele lor teșite de bătrânețe, mă fascinau de foarte mult timp.

Așa că m-am alăturat unui grup de excursioniști din București într-o drumeție de o zi pe Muntele Consul, prin Cheile Dobrogei și la Cetatea Enisala.

cetatea enisala dobrogea
Cetatea Enisala este construită pe un deal calcaros numit Dealul Gras

Înalt de 333 de metri, Muntele Consul se află în sudul Munților Măcin, izolat de vârfurile mai cunoscute din nord, precum Țuțuiatu (care care cu ai săi 467 de metri este cel mai înalt vârf din Măcin).

De la începutul traseului, care pornește de la șosea (DJ 229), până pe vârf, diferența de nivel este de circa 320 de metri, așa că drumeția este foarte ușoară și poate fi făcută și de copii. Traseul dus-întors poate fi făcut în 2-3 ore de mers încet, cu pauze pentru odihnă și poze.

muntele consul munții măcin dobrogea
Muntele Consul are forma unei piramide
muntele consul munții măcin dobrogea
Poteca ce urcă pe Muntele Consul

Muntele Consul, o piramidă învelită de pământ uscat și sfărâmicios, iarbă pârjolită de soarele nemilos, arbuști țepoși și arini, e străpuns din loc în loc de stânci cu muchii dure, care amintesc de faptul că, deși pe multe hărți este numit Dealul Consul, masivul este, de fapt, un munte format cu sute de milioane de ani în urmă. De altfel, vârful său este, în cea mai mare parte, numai piatră acoperită de licheni verzi-gălbui.

muntele consul munții măcin
Muntele Consul are o altitudine de 333 de metri
izvoarele muntele consul munții măcin
Satul Izvoarele, văzut de pe Muntele Consul

Am ajuns pe vârf după ce am dat roată piramidei, mergând de-a lungul versanților, nu pieptiș. Chiar dacă are doar 333 de metri, Consul este totuși un munte cu pante destul de înclinate, așa că dacă nu vrei să ajungi sus extenuat este mai bine să urmezi poteca bătătorită ce cuprinde muntele ca într-o cingătoare.

Nu te vei plictisi. Dacă vei vizita muntele în lunile aprilie-mai, vei vedea că de pe fiecare coastă a muntelui se deschide câte o panoramă de vis asupra câmpurilor de la poale, cultivate cu rapiță de un galben pătrunzător sau cu grâu verde închis. De sus, pătratele verzi-galbene ale câmpurilor agricole păreau să alcătuiască o uriașă tablă de șah.

munții măcin rapiță dobrogea
Priveliște de pe un versant al Muntelui Consul

Tot în luna mai vei vedea și bujorii sălbatici. Când i-am vizitat noi, cei mai mulți erau încă boboci, însă am avut noroc și unii dintre ei, care se bucuraseră de mai multă lumină și căldură, înfloriseră deja, etalându-și petalele de un roșu violent. Deoarece este o plantă protejată prin lege, bujorul nu trebuie rupt sau cules.

bujori munții măcin muntele consul
Bujori sălbatici pe Muntele Consul
bujori munții măcin muntele consul
Bujori sălbatici pe Muntele Consul

Dincolo de bujori, Muntele Consul ne-a scos în cale și o țestoasă de uscat dobrogeană, o șopârlă verde-albastră, atât de viu colorată, încât părea pictată, și o mulțime de șoricei de câmp vioi, pe care abia apucam să îi zărim înainte să se ascundă în găurile săpate în pământul ars de soare.

munții măcin țestoasă dobrogea
Țestoasa de uscat dobrogeană (Testudo graeca) s-a adaptat la zonele aride tipic dobrogene
șopârlă muntele consul munții măcin dobrogea
În Dobrogea trăiesc multe specii de reptile

Cu toții am învățat la școală că Munții Măcin s-au format în așa-numita „orogeneză hercinică” și că sunt cei mai vechi din România și unii dintre cei mai bătrâni din Europa. Însă până acum nu realizasem cât de vechi sunt cu adevărat.

S-au format în urmă cu circa 350 de milioane de ani, însă simplele cifre nu spun mare lucru. De fapt, când se nășteau Munții Măcin („orogeneză” exact asta înseamnă și vine din grecescul „óros”, adică „munte”, și „génesis”, adică geneză, creație), continentele așa cum le știm noi astăzi nici nu existau.

muntele consul munții măcin dobrogea
Un cioban își mână oile pe un versant al Muntelui Consul
munții măcin rapiță dobrogea
La poalele Muntelui Consul se cultivă multă rapiță

Munții Măcin au apărut când continentele Euramerica (Laurussia) și Gondwana s-au ciocnit și au format supercontinentul Pangaeea. Acest continent enorm conținea aproape tot uscatul din care, ulterior, s-au desprins și format actualele continente.

În momentul coliziunii dintre Euramerica și Gondwana, crusta terestră s-a încrețit și s-au ridicat Munții Centrali ai Pangeei, un lanț muntos uriaș, cu vârfuri cu înălțimi comparabile cu cele ale Munților Himalaya (deci de circa 8.000 de metri).

De-a lungul sutelor de milioane de ani, masivele s-au erodat. Așa au ajuns Munții Măcin la înălțimile modeste de astăzi, deși când mă îndreptam spre vârful Muntelui Consul și pășeam din stâncă în stâncă, iar în fața mea vedeam doar piatră, am simțit ceva din vechea lor măreție.

muntele consul munții măcin
Vârful Muntelui Consul
muntele consul munții măcin dobrogea
Drumeție pe Muntele Consul

După Muntele Consul ne-am îndreptat spre Enisala, o cetate cocoțată pe un pinten strâncos prins între Lacul Razim și Lacul Babadag. Dealul calcaros, încununat de fortăreață, domină ochiurile de apă din jur, de unde se aude orăcăitul a mii de broaște ce și-au găsit adăpost prin canale și stufărișuri.

Cel mai probabil, cetatea Enisala a fost construită de negustorii genovezi, cândva în secolul al XIV-lea, pe când aceștia dominau rutele de comerț din Marea Neagră. În hărțile de navigație italiene din acea perioadă cetatea era numită Bambola sau Pampulo.

cetatea enisala dobrogea
Drumul de acces la Cetatea Enisala
cetatea enisala dobrogea lacul razim
Priveliște de la Cetatea Enisala. În depărtare se vede Lacul Razim

Se crede că cetatea avea scop militar, defensiv și de supraveghere a rutelor de pe apă și a drumurilor de pe uscat. De altfel, cetatea a fost ridicată pe malul mării – pe atunci, limanul Razim era un golf care nu fusese încă separat de Marea Neagră de cordoanele de nisip și grindurile formate de aluviunile depuse de-a lungul timpului de Dunăre și de curenții mării.

cetatea enisala lacul razim
Lacul Razim se vede de la Cetatea Enisala
cetatea enisala dobrogea lacul razim
Priveliște de la Cetatea Enisala

Din cetatea care a fost ocupată de otomani după ce aceștia cu cucerit Dobrogea în jurul anului 1420 (numele de „Enisala” vine din „Yeni-Sale”, care în limba turcă înseamnă „Noua vestire”) au mai rămas astăzi doar câteva turnuri și bastioane și zidurile ce înconjoară o incintă acoperită de pământ.

cetatea enisala dobrogea
Zid de piatră din Cetatea Enisala. În spate se vede Lacul Razim
cetatea enisala dobrogea
Incinta Cetății Enisala

Deși timpul a fost necruțător cu Enisala, cetățuia este fermecătoare, mai ales atunci când e privită de la distanță, ridicată ca un promontoriu deasupra unei mări de rapiță galbenă.

cetatea enisala dobrogea
Cetatea Enisala

În plus, de pe zidurile cetății se deschid panorame uimitoare atât spre Lacul Razim, cât și spre Lacul Babadag. Până la cetate se ajunge pe un drum asfaltat, iar taxa de vizitare este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru pensionari, preșcolari, elevi și studenți.

cetatea enisala lacul razim
Priveliște de la Cetatea Enisala. În depărtare se vede Lacul Razim
cetatea enisala lacul babadag
De pe zidurile Cetății Enisala se vede, în depărtare, Lacul Babadag

Am încheiat scurta aventură dobrogeană la Cheile Dobrogei, o vale prinsă între două șiruri de pereți calcaroși ce se ridică până la 40 de metri înălțime din Podișul Casimcei.

cheile dobrogei
Unii pereți calcaroși se ridică la zeci de metri deasupra șoselei
cheile dobrogei
Câțiva turiști joacă fotbal la Cheile Dobrogei
cheile dobrogei
Cheile Dobrogei

Erodate de vânt, ploi și ape curgătoare, calcarele au luat forme bizare, gheboase. Ce m-a uimit cel mai mult însă la Cheile Dobrogei a fost pajiștea întinsă cuprinsă între cele două brațe ale cheilor.

cheile dobrogei
Zona Cheilor Dobrogei a fost declarată Arie de Protecție Specială Avifaunistică în anul 2007
cheile dobrogei
Asfințit la Cheile Dobrogei
cheile dobrogei
Cheile Dobrogei se întind pe o suprafață de aproape 11.000 de hectare

Întotdeauna mi-am imaginat cheile ca pe o vale îngustă, însă în acest caz natura s-a jucat puțin cu definițiile date de noi, oamenii, și a dat naștere unui adevărat „teren de fotbal”, creat parcă pentru uriașii din piatră răspândiți pe margine.

cheile dobrogei
O pajiște foarte largă se întinde între Cheile Dobrogei
cheile dobrogei
Prin Cheile Dobrogei trece Drumul Județean 222

Vrei să afli când publicăm un nou articol despre munții din România? Te așteptăm în grupul de WhatsApp al pasionaților de drumeții „Pe cărări de munte”.

Foto: Andreea Dogar / GreatNews

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.