Prețurile pentru asigurările RCA ar putea fi plafonate

FOTO: renateko/Pixabay.com
FOTO: renateko/Pixabay.com

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunțat că ia în calcul plafonarea prețurilor la asigurările RCA. Creșterile la asigurările auto obligatorii sunt, în medie, de 16%. Însă, anumite categorii de conducători auto plătesc și cu 40% mai mult decât anul trecut.

De exemplu, un șofer care are sub 30 de ani și conduce o mașină de peste 2000 de centimetri cubi are un tarif de referință de 3.304 lei pentru RCA. Dacă mașina are peste 2500 de centimetri cubi ar putea plăti minim 4.709 lei.

Președintele Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului, Horia Constantinescu, a declarat că este o piață liberă, însă dacă se va stabili că au existat „înțelegeri în spatele ușilor închise”, autoritățile vor face investigații.

Purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol, a declarat că se are în vedere măsura plafonării tarifelor.

„Noi am observat o emoție firească din piață cu privire la majorarea tarifelor de refereință pentru RCA. Vă sesizez că avem acolo la categoriile la care se încadrează peste 90% din automobilele asigurate RCA o creștere medie de circa 16 procente.

Cu toate acestea, sau mai ales în acest context, atenție, confirm, în vederea procției consumatorilor, că ASF ia în calcul plafonarea tarifelor RCA pentru o perioadă determinată de timp. Vom vedea exact care va fi soluția concretă. Analizăm toate datele necesare unei astfel de decizii”, a declarat Daniel Apostol.