Prețurile au crescut din nou. Alimentele sunt cu 22% mai scumpe

supermarketuri în ploiești
Foto: Tariq786 / pixabay.com

Rata anuală a inflației în luna februarie 2023, comparativ cu aceeași lună din 2022, este de 15,5%. Principala cauză a creșterii este dată de scumpirea prețurilor la mărfuri alimentare, care au urcat cu 22%, potrivit datelor transmise de Institutul Național de Statistică.

Produsele care s-au scumpit cel mai mult în februarie au fost zahărul, untul, gazele, margarina, cartofii, ouăle, brânza și laptele.

Din categoria mărfurilor nealimentare, cel mai mult s-au scumpit luna trecută articolele de igienă și cosmeticele, cu 2,4%.

Confecționarea îmbrăcămintei și încălțămintei este categoria serviciilor cu cea mai mare creștere, de 3,6%. Chiriile s-au scumpit și ele cu 1,1%. S-au ieftinit în februarie energia electrică cu 2,3% și cea termică cu 1,1%, precum și uleiul alimentar cu 1,6%.

Specialiștii BNR se așteaptă ca rata anuală a inflației să coboare sub 10% în trimestrul al III-lea al acestui an și să ajungă la 7% spre sfârșitul lui 2023.

În a doua jumătate a anului viitor ar urma să își încetinească scăderea și să rămână spre finalul lui 2024 undeva la 4,2%.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.