Președintele unei țări cere arestarea nevaccinaților care ies din case

FOTO: TheDigitalWay/Pixabay.com
FOTO: TheDigitalWay/Pixabay.com

Președintele filipinez Rodrigo Duterte a ordonat liderilor autorităților din toată țara să îi urmărească și să-i aresteze pe toți cei care nu s-au vaccinat împotriva coronavirusului și ies din locuințe.

Duterte a emis un ordin în această privință joi seara. „Ordon acum conducătorilor (de sate – n. red.) să îi caute pe cei nevaccinaţi şi să le ceară pur şi simplu sau să le ordone să nu iasă. Iar dacă refuză, dacă iese din casă şi umblă prin comunitate, pot fi reţinuţi. Iar dacă refuză, atunci conducătorul fiind o persoană cu autoritate, este în drept să îl aresteze pe cel recalcitrant”, a spus preşedintele la şedinţă.

Directiva este valabilă la nivel național și a cerut populației să urmeze instrucțiunile autorităților. Purtătorul de cuvânt al președintelului filipinez a spus că „aceste măsuri referitoare la nevaccinați sunt luate pentru a ne proteja populația, deoarce lipsa vaccinului îi periclitează pe toți”.

Autorităţile din regiunea capitalei impuseseră deja noi restricţii privind deplasările şi activităţile persoanelor nevaccinate, cărora li se permite să îşi părăsească locuinţele doar în scopuri esenţiale.

Președintele Duterte este cunoscut pentru politicile și declarațiile sale controversate. I-a jignit în public, printre alții pe Papa sau președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama.

În septembrie 2016, Rodrigo Duterte a declarat că s-ar „bucura“ dacă va extermina în cele din urmă trei milioane de consumatori și traficanți de droguri, comparându-se cu fostul dictator german Adolf Hitler. În urma criticilor din partea unor experți în drepturile omului de la ONU care au apreciat că de la alegerea sa ca președinte au sporit mult uciderile fără judecată, Duterte a amenințat la un moment dat cu retragerea Filipinelor din ONU și cu alcătuirea unei organizații mondiale alternative cu participarea Chinei și a unor națiuni africane.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.