Președintele Ucrainei: Ni s-a spus că ziua atacului e pe 16 februarie, noi o transformăm în Ziua Unității

Volodimir Zelenski FOTO: gov.ua/Wikimedia Commons
Volodimir Zelenski FOTO: gov.ua/Wikimedia Commons

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis recent un mesaj în care a vorbit despre „tăria” țării sale în condițiile amenințării unei invazii rusești. Zelenski a spus că a aflat din informațiile SUA că Rusia ar urma să invadeze Ucraina pe 16 februarie, o zi pe care o va proclama drept „o zi a unității”.

„Suntem amenințați din nou cu un mare război, iar data invaziei militare a fost stabilită. (…) Nu este prima dată. Dar astăzi, statul nostru este mai puternic ca niciodată. Ne dorim pace și vrem să rezolvăm toate problemle exclusiv prin negocieri. Ni s-a spus că 16 februarie va fi ziua atacului, dar noi o vom face Ziua Unității”, a declarat Volodimir Zelenski, potrivit BBC.

Acesta a mai spus că pe 16 februarie va fi arborat drapelul național, iar ucrainienii vor arăta lumii unitatea lor.

O invazie rusă în Ucraina ar putea fi declanșată în orice moment, inclusiv în această săptămână, a declarat luni Casa Albă, dar mesajul care a însoțit acest avertisment este că rămâne deschisă calea diplomației pentru rezolvarea crizei.

Karine Jean-Pierre, adjuncta secretarului de presă al Casei Albe, a declarat la un briefing de presă că Statele Unite „știu foarte bine” ce se petrece în teren, unde Rusia are zeci de mii de soldați desfășurați de-a lungul graniței cu Ucraina.

SUA continuă să caute o soluție diplomatică pentru a dezamorsa criza de la granițele Ucrainei, dar acumularea continuă a trupelor rusești de-a lungul graniței ucrainene reprezintă un obstacol în calea dezescaladării, a transmis Casa Albă, potrivit CNN.

FOTO: gov.ua/Wikimedia Commons

Vă recomandăm și:

Aici vă puteți abona la canalul nostru de YouTube.