Presa elvețiană critică dur PSD: Reprezintă întoarcerea în epoca Ceaușescu

Liviu Dragnea FOTO: PSD.ro
Liviu Dragnea FOTO: PSD.ro

Neue Zurcher Zeitung, cel mai important ziar de limba germană din Elveția, critică dur PSD, într-o analiză publicată cu prilejul preluării președinției Consiliului Uniunii Europene de către România.

Articolul este semnat de profesorul Oliver Jens Schmitt, specialist în istoria recentă a României și se intitulează „Modelul de business al Guvernului României este deturnarea fondurilor europene”.

„În ciuda speranțelor societății civile, România se află într-o criză profundă. În guvernare sunt active forțele corupte postcomuniste, care doresc să întoarcă timpul istoric în perioada Ceaușescu. Motivele pentru fractură între Guvern și societate sunt profunde”, scrie publicația, citată de Epoch Times Romania.

În articol se mai spune că „nu a fost niciodată atât de evident că Guvernul este copleșit de această sarcină. Președintele României Klaus Iohannis consideră Cabinetul Viorica Dăncilă „complet nepregătit”, iar ministrul Afacerilor Europene a demisionat recent de frustrare.

Oliver Jens Schmitt mai scrie că partidul postcomunist oligarhic PSD, care se numește în mod oficial social-democrat, este dominat de oameni care sunt fie condamnați sau se tem de o pedeapsă cu închisoarea, iar „modelul lor de afaceri se bazează în principal pe deturnarea fondurilor europene”.

Autorul mai spune că „distrugerea statului de drept este deja avansată”, în condițiile în care Directia Națională Anticorupție a fost „lovită” de demiterea Laurei Codruța Kovesi. De asemenea, este amintită și procedura de revocare a procurorului general Augustin Lazăr, care este descris „la fel de eficient” precum fosta șefă DNA.

„Starea de spirit în țară este tensionată. Populația urbană bine educată este frustrată, dar și resemnată. România (…) se află în cea mai gravă criză de la căderea dictatorului comunist Nicolae Ceaușescu”, completează Schmitt.

„Un aparat de partid puternic, regional și local, un control considerabil asupra serviciului public și distribuirea resurselor de stat.

Grupul din jurul celui mai puternic om din țară, Liviu Dragnea, nu poate fi decât periculos. Acesta și-a eliminat cu succes adversarii din partid, cum ar fi primarul municipiului București. Oricum aceștia nu erau adversari credibili din cauza propriilor mașinațiuni”, mai precizează autorul articolului, potrivit Epoch Times Romania.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.