Presa din Rusia a publicat din greșeală un articol pregătit pentru ziua în care Ucraina ar fi fost cucerită

putin
Foto: Kremlin.ru / Wikipedia / Captură web.archive.org

Agenția de presă de stat RIA Novosti din Rusia a publicat din greșeală un articol de opinie pregătit pentru momentul în care Ucraina ar fi fost învinsă.

Articolul a fost șters ulterior, însă a fost păstrat în arhivele internetului.

Textul a fost scris de Petr Akopov, un autor cu vederi politice naționaliste și extremiste, potrivit organizației neguvernamentale Centrul Militar Ucrainean. Petr Akopov s-a născut la Moscova în anul 1968, a studiat la Institutul de Stat de Istorie din Moscova și a început să scrie în 1991, după ce a călătorit în Osetia de Sud în timpul războiului ruso-georgian.

Iată câteva fragmente din articol:

„O lume nouă se naște în fața ochilor noștri. Operațiunea militară a Rusiei în Ucraina a inaugurat o nouă eră (…). Începe o nouă perioadă atât în ideologie, cât și în însuși modelul sistemului nostru socio-economic – dar despre asta merită să vorbim separat puțin mai târziu.

Rusia își restabilește unitatea; tragedia din 1991, această catastrofă teribilă din istoria noastră, dislocarea ei nefirească, a fost depășită. Da, cu mare preț, da, prin evenimentele tragice ale unui adevărat război civil, pentru că acum frații, despărțiți de apartenența la armatele ruse și ucrainene, încă trag unul în altul, dar nu va mai exista o Ucraină îndreptată împotriva Rusiei. Rusia își restabilește plenitudinea istorică, adunând lumea rusă, poporul rus laolaltă – în totalitatea sa de Mari Ruși, Belarusi și Mici Ruși („Mica Rusie” este un termen istoric și geografic ce denumea, înainte de secolul al XX-lea, Ucraina de astăzi – n.r.).

Dacă am fi abandonat acest lucru, dacă am fi lăsat divizarea temporară să se înstăpânească timp de secole, atunci nu numai că am fi trădat memoria strămoșilor noștri, dar am fi fost și blestemați de urmașii noștri pentru că am permis dezintegrarea pământului rusesc.

Fără niciun strop de exagerare, Vladimir Putin și-a asumat o responsabilitate istorică, hotărând să nu lase soluția problemei ucrainene în seama generațiilor viitoare.

Sursa: Captură web.archive.org

(…)

Întoarcerea Ucrainei, adică întoarcerea ei înapoi în Rusia, ar fi fost din ce în ce mai dificilă cu fiecare deceniu – remodelarea, derusificarea rușilor și incitarea rușilor ucraineni împotriva rușilor ar fi luat avânt. Și în cazul consolidării controlului geopolitic și militar al Occidentului asupra Ucrainei, întoarcerea acesteia în Rusia ar fi devenit complet imposibilă – ar fi trebuit să ne luptăm pentru ea cu blocul atlantic.

Acum această problemă a dispărut – Ucraina s-a întors în Rusia. Acest lucru nu înseamnă că statul va fi lichidat, ci că va fi reorganizat și readus la starea sa naturală ca parte a lumii ruse. În ce granițe, sub ce formă se va consolida alianța cu Rusia (prin CSTO (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, o alianță militară interguvernamentală între 6 state post-sovietice aparținând Comunității Statelor Independente – n.r.) și Uniunea Eurasiatică sau Statul Unit al Rusiei și Belarusului)? Acest lucru va fi decis după ce se va încheia istoria Ucrainei ca țară îndreptată împotriva Rusiei. În orice caz, perioada despărțirii poporului rus se apropie de sfârșit.

(…)

Occidentul vede revenirea Rusiei la granițele sale istorice în Europa. Și este tare indignat de acest lucru, deși în adâncul sufletului său trebuie să recunoască că nu se putea altfel.

Chiar a crezut cineva, în vechile capitale europene, la Paris și Berlin, că Moscova va renunța la Kiev? Că rușii vor fi pentru totdeauna un popor divizat?

(…)

Occidentul în ansamblu, și Europa în special, nu a avut puterea să mențină Ucraina în sfera sa de influență și cu atât mai mult să ia Ucraina pentru sine. Dacă nu au înțeles asta, înseamnă că sunt doar proști geopolitici.

Mai exact, a existat o singură variantă: să pariezi pe prăbușirea Rusiei, adică a Federației Ruse. Cu toate acestea, faptul că nu a funcționat ar fi trebuit să fie clar acum douăzeci de ani. Mai mult decât atât, încă de acum cincisprezece ani, după discursul lui Putin de la München, chiar și surzii puteau auzi – Rusia se întoarce.”

Foto: Kremlin.ru / Wikipedia / Captură web.archive.org

Vă recomandăm și:

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.