Bani de la primărie pentru cuplurile ce împlinesc 25, 50 sau 75 de ani de căsătorie

cuplu bătrân
Foto: PublicDomainPictures / pixabay.com

Primăria București vrea să le acorde premii cuplurilor care împlinesc 25, 50 sau 75 de ani de căsătorie. Prevederea este cuprinsă într-un proiect de hotărâre care se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General al Municipiului București din data de 14 iunie.

Dacă proiectul va fi votat de consilieri, familiile care împlinesc 25 de ani de căsătorie vor primi un premiu 1.000 de lei, cele care împlinesc 50 de ani vor primi 1.500 de lei, iar soții care sunt căsătoriți de 75 de ani vor primi 3.000 de lei.

De asemenea, aceștia vor primi și o „Diplomă de onoare” din partea autorităților locale.

Toate sumele sunt nete și vor fi acordate din bugetul Centrului pentru Seniori al Municipiului București.

Pentru a beneficia de aceste sume de bani cuplurile trebuie să îndeplinească următoarele criterii cumulative:

– cuplul aniversează 25, 50 sau 75 de ani de căsătorie neîntreruptă
– cel puțin unul dintre soți are domiciliul sau reședința în Municipiul București de minimum 5 ani
– ambii soți sunt în viață la momentul depunerii solicitării
– cel puțin unul dintre soți are vârsta de peste 50 de ani

În cazul în care cuplul serbează 25 de ani de căsătorie, dar niciunul dintre soți nu a împlinit 50 de ani, premiul poate fi acordat cu avizul Primarului General al Municipiului București.

Proiectul mai menționează că vor beneficia de „Diploma de onoare” și de premiul corespunzător numai familiile care aniversează 25, 50 și respectiv 75 de ani de căsătorie începând cu data intrării în vigoare a hotărârii.

Solicitanții vor depune la sediul Centrului pentru Seniori al Municipiului București dosarul complet, compus din:

– cerere tip (se eliberează de către Centrul pentru Seniori al Municipiului București și se completează de oricare dintre soți)
– copii conforme cu originalul ale cărților de identitate (CI sau BI); CI sau BI ale ambilor soți, valabile la momentul depunerii
– copie conformă cu originalul a certificatului de căsătorie (se prezintă traducerea legalizată a acestuia, în cazul în care căsătoria s-a oficial în străinătate)
– pentru conformitate, solicitantul va prezenta toate actele menționate anterior și în original

Premiul poate fi solicitat în termen de 90 de zile calendaristice de la data împlinirii a 25, 50, respectiv 75 de ani de căsătorie.

Jurnalist GreatNews, lucrez în presa centrală din 2008 și am scris pentru publicații precum Yahoo News România, ziarul „Evenimentul Zilei”, site-ul turism.evz.ro sau revista „National Geographic România”. Scriu cu plăcere reportaje și portrete pe care le ilustrez adesea cu fotografii și cred că baza meseriei de jurnalist stă în munca de teren și în discuțiile cu oamenii. Mă interesează în special temele sociale, drepturile omului, egalitatea de șanse, diversitatea culturală și domenii precum știința și turismul.