Premieră mondială. O inimă de porc a fost tranplantată cu succes la un om

FOTO: University of Maryland School of Medicine/Youtube
FOTO: University of Maryland School of Medicine/Youtube

Chirurgii americani au reușit să tranplanteze cu succes o inimă dintr-un porc modificat genetic la un pacient. Este o premieră mondială, anunță Școala de Medicină a Universității din Maryland.

Operația a fost făcută săptămâna trecută și a demonstrat că o inimă de animal poate continua să funcționeze în interiorul unui om fără respingere imediată, mai transmite instituția.

Cel care a primit inima se numește David Bennett și are 57 de ani. A fost declarat neeligibil pentru un transplant uman. În prezent este monitorizat îndeaproape de medici pentru a se asigura că noul organ funcționează corect.

„Am avut de ales să mor sau să fac acest transplant. Vreau să trăiesc. Știu că este destul de greșit, dar a fost ultima mea opțiune. Abia aștept să pot să mă dau jos din pat odată ce sunt bine”, a declarat Bennett, care în ultimele luni a stat doar la pat, conectat la un aparat care l-a ținut în viață.

„Acesta este o descoperire chirurgicală majoră și una care ne aduce cu un pas mai aproape de o soluție la deficitul de organe”, a comentat Bartley Griffith, care a efectuat transplantul.

Porcul din care provine inima a fost modificat genetic pentru a nu mai produce un tip de zahăr care este prezent în mod normal în toate celulele de porc și care provoacă respingerea imediată a organului.

Această modificare genetică a fost făcută de compania Revivicor, care a furnizat și un rinichi de porc pe care chirurgii îl conectaseră cu succes la vasele de sânge ale unui pacient cu moarte cerebrală din New York în octombrie.

Aproape 110.000 de americani sunt în prezent pe lista de așteptare pentru transplanturi de organe și peste 6.000 de oameni care au nevoie de transplant mor în fiecare an în țară.

Reporter Greatnews, Ionuț Fantaziu a fost jurnalist în redacțiile Opinia Studențească, Ziarul de Iași, Evenimentul zilei, Yahoo News și a colaborat cu diverse publicații din domeniul științei și tehnologiei.